Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 82 van 197 - 1967 Resultaten

Kauw met zijn poten op een groep verzamelde rupsen die gingen vervellen naar 4de stadium 9 mei 2019

Het lijstje met vogelsoorten dat eikenprocessierupsen eet, wordt steeds langer. Nu hebben we vastgesteld dat ook kauwen zich tegoed doen aan eikenprocessierupsen. Door de koude start van mei is de ontwikkeling van de..


Lees verder 14 mei 2019   5 jaar oud
Veldsalie

De zomer van 2018 staat te boek als extreem warm en droog en ook 2019 laat een bovengemiddeld droge start zien. De gevolgen van deze langdurige droogte zijn nu goed zichtbaar in de vegetatie. Op plekken waar grassen bovengronds..


Lees verder 7 mei 2019   5 jaar oud
Nationaal park van de Jaú, nationaal park in de Braziliaanse staat Amazonas

Herstellende natte en droge tropische bossen volgen tegengestelde paden in soortensamenstelling naarmate deze bossen ouder worden. Dit heeft grote consequenties voor programma’s voor bosherstel. Met dit nieuwe wetenschappelijke..


Lees verder 6 mei 2019   5 jaar oud
Koolmees jaagt op kleine eikenprocessierupsen

Door de zeer hoge temperaturen komen eiken zeer vroeg in blad dit voorjaar, al kan de droogte de ontwikkeling wat afremmen. Eikenprocessierupsen doen zich te goed aan het jonge blad of aan de bladknoppen. De rupsen vormen op hun..


Lees verder 20 april 2019   5 jaar oud
Bloei appel

Dit jaar hebben we een zeer vroege bloei van peren- en appelbomen en vrezen veel eigenaren van fruitbomen voor vorstschade. Door de stijgende temperaturen komen peer en appel tegenwoordig gemiddeld bijna twee weken eerder in bloei..


Lees verder 14 april 2019   5 jaar oud
Fijnspar aangetast door letterzetter

Afgelopen zomer en najaar was het heel erg droog in het Brabantse natuurgebied de Maashorst. Als gevolg daarvan zijn recent veel fijnsparren gestorven. Door de letterzetter, een kleine bastkever die onder de schors van de sparren..


Lees verder 14 april 2019   5 jaar oud
Zwartblauwe rapunzel in Twentse beek

Een eeuwenoude beek in het oosten van Twente herbergt een aantal zeldzame en bedreigde plantensoorten. Soorten zoals Zwartblauwe rapunzel en Schedegeelster staan er in het voorjaar volop in bloei, maar makkelijk hebben ze het..


Lees verder 9 april 2019   5 jaar oud
Onderzochte cultivars van Pennisetum op een rijtje in de kas.

Lampenpoetsergras is een populair siergras in tuinen. Eén soort lampenpoetsergras (Pennisetum setaceum) mag niet meer worden verkocht in de Europese Unie omdat het een invasieve exoot is. De NVWA heeft onderzoek uitgevoerd naar..


Lees verder 8 april 2019   5 jaar oud
Leerlingen van basisschool de Fontein planten het eerste Tiny Forest van Breda aan.

Medio maart realiseerden veertig leerlingen van basisschool De Fontein het eerste Tiny Forest van Breda. In totaal plantten zij maar liefst 1.200 boompjes en struiken van 42 verschillende soorten op een oppervlakte van vierhonderd..


Lees verder 8 april 2019   5 jaar oud
groot koolwitje en akkerhommel - primair

Bloemen zijn ‘hot’. Op veel plekken zien we aandacht voor bloemen. Dat is van belang, want het nieuws over de sterke achteruitgang van insecten zoals vlinders en bijen, is verontrustend. Een gebrek aan bloeiende planten is een van..


Lees verder 8 april 2019   5 jaar oud

Archief