Natuurberichten
Categorie: Planten
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 6 van 205 - 2046 Resultaten

Het is onduidelijk waaraan de es zijn naam te danken heeft. Misschien komt het van het oudnoorse askr, wat ‘speer’ of ‘schip’ zou betekenen. De Romeinen noemden de es ‘Fraxinus’, waarvan de betekenis niet meer te achterhalen is...

Diergaarde Blijdorp publiceerde onlangs het Masterplan 2050. Daarin staan een tiental ‘impactsoorten’, die speciale aandacht verdienen op het gebied van bescherming en fokprogramma’s. De lijst bestaat voor een groot deel uit..
Watercrassula komt oorspronkelijk uit Australië, en in de Benelux gedraagt deze exoot zich al jaren behoorlijk invasief. De plant verspreidt zich makkelijk en snel, en heeft een grote impact op natuurlijke wateren. Inmiddels is..
Vorige week organiseerde FLORON de Eindejaars Plantenjacht, traditiegetrouw voor het elfde jaar op rij. Een telling met als doel een beter beeld te krijgen van de effecten van klimaatverandering op de plantengroei...

Wat gaan we dit jaar met, in en voor natuur doen? Voor de online Nature Today Masterclass hebben we voor meer dan 120 verschillende functies 50 activiteiten geïdentificeerd die in 2025 uitgevoerd kunnen worden. In totaal dus ruim..

Klimop is een belangrijke plant voor vlinders en andere insecten. Hij bloeit laat, als veel andere planten al zijn uitgebloeid, en kan enorm rijk bloeien. Insecten hebben klimop nodig, maar ook andersom geldt dat. Insecten zijn..

Aronskelken wekken bij veel mensen een associatie op met stemmige boeketten in droevige omgeving. Het gaat dan om de grote gekweekte varianten met smetteloos witte bloemen. Als ornament zijn de bloemen vooral prachtig door hun..

Sinds 2001 staat er al een groepje Californische reuzen naast het hoofdpad van en naar het Oceanium in Diergaarde Blijdorp Rotterdam. Het is een mix van twee fameuze soorten: de mammoetboom (Sequoiadendron giganteum) en de..

Winterbloeiers zoeken in hartje winter, doe jij mee? Speur tussen Eerste Kerstdag en vrijdag 3 januari naar bloeiende planten en geef jouw waarnemingen door aan FLORON. Je kunt er een uitje van maken voor het hele gezin. Welke..
Hazelaar en els komen al in bloei door het zeer zachte weer. Nieuw onderzoek 'GoHot' brengt risico’s op ziekte en sterfte als gevolg van pollen en hitte in een veranderend klimaat in kaart. Hiermee kunnen we risico’s verkleinen en..