Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 6 van 197 - 1966 Resultaten

Spaanse vlag op struikheide

Geen enkele plant heeft zoveel betekend voor de vorming van het Europese landschap als struikhei. Maandenlang mag de heide er ogenschijnlijk stil en somber bij liggen, maar als eind juli struikhei begint te bloeien, komt een..


Lees verder 21 juli 2024   3 mnd oud
Chuchubi

De prachtige en unieke natuur van de zes Nederlands Caribische eilanden gaat de hoofdrol spelen in de bioscoopfilm WOW! Caribbean Nature Uncovered. Dit project brengt verschillende partners samen, waaronder het Wereld Natuur Fonds..


Lees verder 19 juli 2024   3 mnd oud
Veenbesparelmoervlinder

Hoge stikstofdepositie en bodemverzuring veranderen de bodemchemie en daarmee ook de kwaliteit van planten. Metingen op een gradiënt van hoge naar lage stikstofdepositie – van Nederland tot en met Zweden – moeten laten zien..


Lees verder 16 juli 2024   3 mnd oud
Bevertjes in Hortus Nijmegen

Van mei tot augustus bibberen de bloemtrosjes van bevertjes bij het minste zuchtje wind. Zie je dit grasje in het wild, dan weet je zeker dat je een mooi biodivers gebied hebt gevonden waar het goed mee gaat...


Lees verder 14 juli 2024   4 mnd oud
Specht, eenmalig gebruik door BIJ12

BIJ12 heeft deze week een video gepubliceerd met uitleg over het gebruik van de Beschermde SoortenIndicator (BeSI). BeSI bepaalt welke beschermde planten- en diersoorten mogelijk aanwezig zijn bij geplande werkzaamheden en wat de..


Lees verder 10 juli 2024   4 mnd oud
Wouw

“Hé, maar de Wouw is toch een vogel?” Tot verwarring van natuurliefhebbers alom delen zowel een plant als een roofvogel deze Nederlandse naam. Als je in juni of juli over de snelweg rijdt, zijn je in grote delen van het land..


Lees verder 8 juli 2024   4 mnd oud
Groot koolwitje op beemdkroon in Hortus Nijmegen

Beemdkroon of knautia was van de veertig kandidaten voor de verkiezing van de Nationale Bloem, maar beemdkroon haalde de top-vijf niet. Toch is het een graag, en steeds vaker, geziene plant. Wonderlijk: de plant behoort tot de..


Lees verder 7 juli 2024   4 mnd oud
haas

Onze bosecosystemen zijn kwetsbaar. Continue bosverjonging is een belangrijk middel om de veerkracht van bossen te verhogen. Het is alleen lastig om die verjonging van de grond te krijgen. De belangrijkste reden: schade aan de..


Lees verder 2 juli 2024   4 mnd oud
Zeewinde

Ons kustlandschap heeft een grote variatie aan natuur en zijn eigen karakteristieke planten, mossen en paddenstoelen. Stuk voor stuk goede indicatoren, die ons iets vertellen over de natuurkwaliteit en ontwikkelingen in ons..


Lees verder 1 juli 2024   4 mnd oud
Moerasandijvie in Polen

Even een rondje met de kano om een verse foto van moerasandijvie te maken, was het plan. Maar mooi niet, geen enkel exemplaar gevonden. Moerasandijvie komt en gaat. Misschien komt het door z’n soms massale voorkomen dat je deze..


Lees verder 30 juni 2024   4 mnd oud

Archief