Natuurberichten
Categorie: Planten
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 44 van 197 - 1966 Resultaten
Tijdens een vegetatie- en florakartering nabij het Heegermeer in Friesland is afgelopen jaar een nieuwe groeiplaats van de tengere distel ontdekt. De planten zijn gevonden op een dijktalud, dat deel uitmaakt van het natuurgebied..
Tot voor kort kenden we in Nederland naast drie inheemse vederkruiden (Myriophyllum) ook twee uitheemse vederkruiden: Ongelijkbladig vederkruid en Parelvederkruid. Beide exotische soorten zijn behoorlijk invasief. Recent is op een..
Na alle witbloeiende stoepplantjes is het weer de hoogste tijd voor kleur. U komt steeds meer volijke accenten tegen tussen het groen. Het blauw van de erepijs, het geel van de paardenbloem en het vrolijk paarsroze huifje van de..
Dudley, Eunice en Franklin raasden de afgelopen dagen door onze straten én door het bos, waar de bomen met wortel en al werden omgeblazen. Dat is niet erg. Sterker nog: catastrofes als deze laten het bos leven. Bovendien ruimen..
Een beetje een groezeltje, ons stoepplantje van deze week. Maar voor wie goed kijkt is er toch weer heel wat aan te ontdekken. Het lieve witte bloemetje voor de beginners, het verschil met al die andere hoornbloemen als u al wat..
Fusarium oxysporum f. sp. cubense (FOC) is een schimmel die in verschillende varianten over de hele wereld voorkomt en de bananenindustrie zwaar treft. Dit heeft vooral in Vietnam grote gevolgen, waar met name de nieuwe FOC-TR4..
Wie nu langs sloten, vijvers of spoorbermen kijkt, heeft ze misschien al gezien: de uitstekende zachtroze tot roodbruine stengels met heel veel kleine bloemetjes. En wie nog beter kijkt, ziet dat zo’n bloeiwijze bestaat uit..
Redelijk veel soorten stoepplanten zijn het hele jaar aanwezig. Jaarrond bloeien doen er maar weinig. Vogelmuur is er één van. In zachte winters zie je overal de bloemen, kleine witte sterretjes. Vogels lusten de zaden en bladeren..
In 2019 verscheen het boek 'Voedselbos' van ontwerper en tuinauteur Madelon Oostwoud. Binnenkort verschijnt het vervolg onder de titel 'Voedselbosrand'. Voedselbossen waren even geleden nog pionierswerk, maar de belangstelling is..
In het nieuwe citizen science project 'De Wilde Tuin', worden tuinbezitters in het hele land uitgenodigd om vier seizoenen lang een klein stukje van hun tuin te laten verwilderen. Dus: geen onkruid meer wieden, niet sproeien,..