Natuurberichten
Categorie: Planten
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 42 van 197 - 1966 Resultaten
Dit jaar zijn de eerste eikenprocessierupsen al op 30 maart uit het ei gekropen. Inmiddels zijn op diverse plaatsen in Nederland de minuscule rupsjes tevoorschijn gekomen. De overvloed aan zon en hoge temperaturen in maart hebben..
Zondag 24 april is de Dag van de Paardenbloem, een initiatief van expert Karst Meijer. Juist omdat de paardenbloem zo gewoon is, kijk je er meestal niet goed naar, terwijl er veel aan te ontdekken is. Reuzen of dwergen, open of..
Een bos aanleggen, dat doe je niet zomaar even. Het vraagt zorgvuldig afwegen: waar kan het, met welke bodem heb je te maken en hoe wordt het bos straks gebruikt. Boswachter ecologie Ruben Kluit vertelt erover in de rubriek..
Hoe kunnen we ‘verborgen’ organismen benutten om bomen beter te laten groeien, beton aantrekkelijk voor groen te maken en hittestress te meten? Gaan stadsbewoners milieubewuster handelen als ze hun tuinen wilder laten groeien en..
Een grote sprong vooruit voor de de automatische beeldherkenning ontwikkeld door Waarneming.nl en Naturalis Biodiversity Center: de software is uitgebreid met soorten uit heel Europa. Dit betekent dat je op vakantie in de Alpen,..
Er is steeds meer onderzoek naar de waarde van boomsoorten met rijk strooisel. Deze soorten helpen de verzuring van de bosbodem te verminderen en kunnen de zogenaamde nutriëntenpomp op gang brengen. Ook kunnen ze bossen..
Nadat Liggend bergvlas in 1976 in ons land werd herontdekt in het Vlaggenduin bij Katwijk, bleef dit lange tijd de enige bekende groeiplaats. Totdat tijdens floraonderzoek in het Noordhollands Duinreservaat afgelopen herfst een..
De meeste stoepplanten groeien alleen buitenshuis, de gehoornde klaverzuring ook in huiskamers. De plant heeft bladeren die lijken op klaverbladeren, maar het is geen klaver. Hij heeft dubbelgangers, maar de combinatie van..
Tweehartenorchis is een orchidee die vrij algemeen is op de Canarische Eilanden. De soort bloeit vroeg in het jaar, een tijd waarin nog niet veel insecten rondvliegen om de orchidee te bestuiven. Toch toont de soort een hoge..
De astronomische lente is nog maar net begonnen en nu al beginnen de witte paardenkastanjes, berken, wilde lijsterbessen, appels en peren met hun bladontplooiing. Door de hoge temperaturen dient het frisse lentegroen zich zo’n..