Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 4 van 205 - 2046 Resultaten

De gecultiveerde kaardenbol in bloei in de tuin van de Leidse Dekenwerkplaats.

In Nederland wordt de Dipsacus ‘kaardenbol’, ‘weverskaarde’ of ‘kaardendistel’ genoemd. Alle drie namen die iets suggereren wat niet helemaal klopt. Met deze plant wordt namelijk niet gekaard of geweven en het is geen distel. Hoe..


Lees verder 2 maart 2025   1 maand oud
Taxus, schijnbessen

Een taxus wordt aangeduid als 'Boom des Doods'. De taxus wordt vaak aangeplant op kerkhoven, als herinnering aan de doden, als laatste rustplaats: memento mori. Of misschien is het een verwijzing naar de giftigheid. Tegelijkertijd..


Lees verder 23 februari 2025   2 mnd oud
Paarse krokus in bloei

De natuur komt veel trager dan vorig jaar op gang. Dat heeft alles te maken met de temperatuur van de afgelopen weken, die sterk achterblijft bij die van vorig jaar rond deze tijd. In vergelijking met zestig jaar geleden loopt de..


Lees verder 19 februari 2025   2 mnd oud
Floristen in het veld

Jaarrond verzamelen floristen en ecologen plantenwaarnemingen. Dankzij deze inspanningen weten we hoe het met de Nederlandse flora gaat en kunnen we aan de slag met het beschermen van de meest kwetsbare plantensoorten. Welke..


Lees verder 18 februari 2025   2 mnd oud
Zomereik

De zomereik is een van de meest voorkomende bomen in Nederland. Op het eerste gezicht lijkt hij misschien alledaags, maar deze boom heeft een fascinerende geschiedenis en speelt een cruciale rol in zowel onze cultuur als in de..


Lees verder 16 februari 2025   2 mnd oud
Kalkgraslandverbetering in het Geuldal

In Gulpen-Wittem bevindt zich overal in de ondergrond kalksteen. De plaatsen waar dit kalksteen aan de oppervlakte komt, vormen het leefgebied van bijzondere planten en insecten. Tenminste, als ze niet te voedselrijk worden en..


Lees verder 12 februari 2025   2 mnd oud

In de afgelopen dertig jaar is driekwart van de insecten verdwenen, blijkt uit diverse wetenschappelijke studies. Om de afname tegen te gaan, werken wetenschappers uit dertien landen samen aan een nieuwe aanpak. Anders dan bij..


Lees verder 10 februari 2025   2 mnd oud
Prunus mume

Elke maand kiest Jaap Smit, groencurator bij Trompenburg Tuinen & Arboretum in Rotterdam, een plant uit de collectie die extra aandacht krijgt. Deze maand is dat Prunus mume, de Japanse abrikoos...


Lees verder 9 februari 2025   2 mnd oud
Ruige weegbree

Altijd al nieuwsgierig welke wilde planten in jouw woon- en werkomgeving groeien? Doe mee met de Basiscursus Flora van FLORON en leer wilde planten ontdekken en herkennen. Laat je verrassen wat er allemaal groeit en bloeit in jouw..


Lees verder 4 februari 2025   2 mnd oud
Wede

Duivelsblauw is de titel van een spannende roman over wede. Het lijkt ook duivelskunst: uit gele drab komt wol diepblauw gekleurd tevoorschijn. Wede kun je gewoon in het wild tegenkomen, en in verschillende botanische tuinen...


Lees verder 2 februari 2025   2 mnd oud

Archief