Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 4 van 197 - 1966 Resultaten

Wilgenkatje

Misschien ken je de naam Salix alba of schietwilg niet, maar ongetwijfeld heb je deze boom vaak gezien. Hij wordt in Nederland en Vlaanderen vaak gebruikt als knotwilg. Je komt ze overal tegen langs weilanden, aan de rand van..


Lees verder 1 september 2024   2 mnd oud
Kasper Hendriks in the Naturalis laboratory

Heb je wel eens gehoord van de plantenfamilie Brassicaceae? Veel soorten van deze plantenfamilie worden gegeten of gebruikt. Om meer mensen bewust te maken van deze bijzondere familie, hebben onderzoekers van Naturalis een nieuwe..


Lees verder 31 augustus 2024   2 mnd oud
Wolmos - primair

In Nederland staat de natuur constant in het teken van verandering veroorzaakt door urbanisatie, stikstofdepositie en nu ook het veranderende klimaat. Als er een categorie van soorten is die onder druk staan in Nederland, dan zijn..


Lees verder 26 augustus 2024   2 mnd oud
Mannelijke hopbloemen

Het pad waaraan ik woon wordt opgesierd met een aantal begroeide boogjes. Tot mijn verrassing leverde het passeren van een boogje met hop me een lelijke schram op. Een van de woest groeikrachtige ranken hing bevallig naar beneden..


Lees verder 25 augustus 2024   2 mnd oud
Witte reus

Op 12 september aanstaande start de basiscursus planten en dieren herkennen van SoortenNL. In de opmaat naar de cursus bespreken we iedere week kort twee lessen. Deze week: les drie over Bestuivers door Johan van ’t Bosch van EIS..


Lees verder 24 augustus 2024   2 mnd oud
Mangroves bieden bescherming aan mensen en dieren

Een harde klap. Weer een boom weg. En de graafmachine kan verder met graven. Zo verdwijnen grote stukken vegetatie en mangroves in rap tempo. Op sociale media zien we steeds vaker foto’s voorbijkomen van verontruste bewoners op..


Lees verder 23 augustus 2024   2 mnd oud
Cistus creticus

Mijn kennismaking met Cistus dateert van een jaar of twintig geleden. Ik interviewde de eigenaar van een mooie tuin die vol treurnis vertelde hoe de Cistus in z'n Italiaanse tuinkamer na jaren probleemloos overwinteren in een..


Lees verder 18 augustus 2024   2 mnd oud
Janouk en Bram op soorten safari

Natuur is overal, misschien wel dichterbij dan gedacht. Om kinderen hier bewust van te maken presenteert Het Klokhuis de SoortSafari: een app om planten en dieren te verzamelen, gewoon in de buurt. De app is mede mogelijk..


Lees verder 17 augustus 2024   2 mnd oud
Zeekool

Daar waar duinen ontbreken, beschermen zeedijken ons land al eeuwenlang tegen overstromingen. Ter versteviging zijn ze aan de buitenzijde bekleed met stenige materialen. Aanvankelijk vooral natuursteen (onder andere basalt en..


Lees verder 16 augustus 2024   2 mnd oud
Japanse duizendknoop

De Aziatische duizendknoop vormt een serieuze bedreiging voor bijzondere beekdalen. Wat als je de veerkracht van een ecosysteem zelf vergroot, in plaats van de invasieve exoot met man en macht blijven verwijderen? Het Europese..


Lees verder 13 augustus 2024   3 mnd oud

Archief