Natuurberichten
Categorie: Planten
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 2 van 205 - 2046 Resultaten

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een planten- of diersoort voor wie ‘het lot van de dodo’ dreigt. Nu: vloedschedemos, een zeldzame mossoort die het in de strijd over aandacht voor natuurbescherming nog even moet..
Gulden sleutelbloem lijdt sterk onder de achteruitgang van insecten en de achteruitgang in kwaliteit van leefgebieden. Onderzoek op Europese schaal naar de zogeheten heterostylie van deze voorjaarsplant, laat zien dat deze..

De verjonging van inheemse boomsoorten komt lastig van de grond, door de aanwezigheid van Amerikaanse vogelkers in dennenbossen op holt-en veldpodzolen op zandgronden. Recent onderzoek laat zien dat die dominantie van vogelkers..

Een meer bekende Nederlandse plant dan riet kun je eigenlijk niet bedenken. Riet is ons grootste inheemse gras en zeer aanwezig. In ons land zijn duizenden kilometers rietoever. In de laagveennatuur van ons land is heel veel..
Het hout van elke boom is anders. Promovenda Vicky Beckers van Naturalis en Universiteit Leiden werkte aan manieren om houtsoorten nog beter uit elkaar te kunnen houden. Belangrijk voor ons begrip over de planten-evolutie, maar..

Wat gebeurt er als iedereen streekeigen planten in de tuin zet? Dan komen daar dieren op af die nu weinig geschikt voedsel kunnen vinden, zoals wilde bijen. Elke tuin vormt een stapsteen – een opstapje – naar een natuurgebied in..
Op 31 maart 2025 zijn de eerste eitjes van de eikenprocessierups uitgekomen in Zuid-Holland. Inmiddels komen in het hele land de eikenprocessierupsen uit het ei. Rond deze tijd komen ook de eerste eiken in blad, waardoor – mede..

Een enthousiast bericht van docent Mandy van Valkenburg: "Mijn schoonouders zijn op vakantie in Portugal en kwamen daar in een botanische tuin deze boom tegen. Lijkt mij serieus interessant voor de Hortus!" Een superplant, die..

Voedselbossen zijn goed voor biodiversiteit, schone lucht, gezond voedsel en regenwateropvang. Buurtvoedselbossen zijn ook een plek van ontmoeting, samenwerken en plezier. Toch blijkt het vaak lastig voor bewoners om een..

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een planten- of diersoort voor wie ‘het lot van de dodo’ dreigt. Nu: de berggamander, de plant die een eeuw lang dapper standhield op de Bemelerberg, maar nu alleen nog in kassen en op..