Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 173 van 197 - 1966 Resultaten

Hazelaarkatjes
Foto: Wout van der Slikke

Begin deze week bevrijdde Nederland zich uit de ijzige greep van een langdurige vorstperiode. Nederland bleek groen (en grijs) in plaats van wit. Voor velen had het ook wel lang genoeg gewinterd. Speciaal voor hen, de Hazelaar,..


Lees verder 21 januari 2010   14 jaar oud
Grote waternavel overzicht

Een maand geleden alweer waagden de eerste schaatsers zich op natuurijs. Dat er nu op die plaatsen nog steeds een ijsvloertje ligt is – afgezet tegen de laatste jaren – uitzonderlijk. Niet iedereen is daar blij mee. Ook onder de..


Lees verder 18 januari 2010   14 jaar oud
Deens lepelblad

Zoutleveranciers hebben de afgelopen weken overuren gedraaid in Nederland. De winter is nog niet voorbij en er is al 100.000 ton zout gestrooid. Wat zijn de gevolgen van al dat zout voor planten langs de weg? ..


Lees verder 14 januari 2010   14 jaar oud
Maretak met bessen

Aan Maretak kleven allerlei mythische verhalen. Nu in de winter staat de struik in bes. Als ‘pruikebollen’ steken deze groenblijvende halfparasieten duidelijk af tegen de lucht achter de nu nog kale bomen. De juiste tijd om ze in..


Lees verder 14 januari 2010   14 jaar oud
Krabbenscheersloot in winter
Foto: Wout van der Slikke

Natuurijs brengt je via onverwachte routes op de mooiste plekken. Sommige soorten lijken daar graag aan mee te werken. Krabbenscheer bijvoorbeeld. Die maakt ‘zijn’ sloot in de winter ‘vegetatievrij’. Nog niet sneeuwvrij helaas. ..


Lees verder 11 januari 2010   14 jaar oud
Schubvaren, K.U. Leuven - Campus Kortrijk

Het gaat goed met de Delftse muurplanten. Zo blijkt uit een rapport van de KNNV afdeling Delfland. Algemene en zeldzame soorten komen op steeds meer plaatsen voor. Planten als Steenbreekvaren en Tongvaren zijn nu bijvoorbeeld een..


Lees verder 10 januari 2010   14 jaar oud
Speenkruid op 2 jan
Foto: Wout van der Slikke

Al is het nog volop winter, het eerste bloeiende Speenkruid is al weer waargenomen. Wanneer meer waarnemingen binnen komen, zal blijken in hoeverre dit Speenkruid een relatief vroege bloeier is. ..


Lees verder 6 januari 2010   14 jaar oud
wilde gagel

Tegen het publieksbereik van een oudejaarsconference kan geen natuurbericht op. Goed dus als daar – naast vreemde vogels – ook bijzondere planten voorbij komen… ..


Lees verder 4 januari 2010   14 jaar oud
Grove Den (foto: Natuurkalendergids)

De wonderschone takken van de veelbezongen ‘denneboom’ behoren toe aan de spar. Toch zou een den als kerstboom in onze streken niet zo gek zijn geweest, want het is onze enige oorspronkelijk inheemse naaldboom. ..


Lees verder 23 december 2009   14 jaar oud
Grote Kaardebol
Foto: Hetty Verstraaten

Ook aan gewone soorten zijn soms bijzondere dingen te ontdekken. Zo werd onlangs een Grote kaardenbol gespot waar de zaden al in de oude bloeiwijze ontkiemden...


Lees verder 21 december 2009   14 jaar oud

Archief