Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 147 van 197 - 1966 Resultaten

Bloei appel zondag 27 november 2011

Ondanks de paar nachten met nachtvorst halverwege november is er nog volop activiteit in de natuur, die je niet verwacht als december nadert. Gister maakte Floron al melding van diverse voorjaars- en zomerbloeiers. Vandaag voegen..


Lees verder 30 november 2011   12 jaar oud
Goudenregen - nov11

Het is een uitzonderlijk jaar wat het weer betreft. Een koude winter, een laat maar warm voorjaar, een koude natte zomer en een late warme,droge herfst. Nu we, op de drempel naar december, toch echt richting winter gaan lijkt de..


Lees verder 29 november 2011   12 jaar oud
Bijenorchis

Het is u vast niet ontgaan: staatssecretaris Bleker werkt aan een nieuwe natuurwet. Naast de aangekondigde drastische bezuinigingen op natuur betekent dit een tweede dreun, omdat voor veel planten- en diersoorten de bescherming..


Lees verder 18 november 2011   12 jaar oud
Beukenbladeren op grond

Na het heerlijke zachte najaar zijn er steeds meer tekenen van de naderende winter te zien in de natuur. Naast veel gekleurde bomen, zijn er ook al een aantal kale exemplaren te vinden. Amerikaanse eik, witte paardenkastanje en..


Lees verder 14 november 2011   13 jaar oud
Beukenbos herfstkleuring

Afgelopen donderdag concludeerden we al dat de herfst dit jaar relatief laat is. Normaal zouden diverse bomen en struiken zoals els, hazelaar, meidoorn en berk al helemaal kaal moeten zijn. Wel werd het proces van bladverkleuring..


Lees verder 6 november 2011   13 jaar oud
glyceria declinata

Met het project DNA-barcoding wil NCB Naturalis een belangrijke bijdrage leveren aan het genetisch in kaart brengen van onze flora en fauna. Daarbij werken zij graag samen met de kennisorganisaties van planten en dieren in het..


Lees verder 31 oktober 2011   13 jaar oud
beukennoot,

Op basis van het totaal aantal gevangen beukenpollen in het voorjaar is een goede schatting te maken van het aantal beukennootjes dat in de herfst van de bomen zal vallen. Dit blijkt uit een eerste koppeling van mastjaar gegevens..


Lees verder 30 oktober 2011   13 jaar oud
Regenworm Pendelaar

Nu steeds meer bladeren hun herfstkleuren krijgen, vallen er ook steeds meer op de grond. Een deel is al gevallen, maar als je omhoog kijkt zie je dat het gros nog aan de bomen hangt. De gevallen bladeren vormen een dik..


Lees verder 29 oktober 2011   13 jaar oud
Echte guldenroede langs bermtalud in de Achterhoek

Nu de herfst zich duidelijk manifesteert wordt het zoeken naar de laatste bloeiende seizoensafsluiters. Incidentele oplevingen heb je bijvoorbeeld met Dotterbloem en, zo bleek deze week, ook Forsythia. Minder bijzonder, maar even..


Lees verder 24 oktober 2011   13 jaar oud
Beuk, herfstkleuren, GNU Free Documentation License

De komende dagen zullen er steeds meer bladeren gaan verkleuren. Deze bladverkleuring is niet alleen het resultaat van het terugtrekken van bladgroen door de bomen en struiken, maar heeft zelf ook nut als bescherming tegen..


Lees verder 21 oktober 2011   13 jaar oud

Archief