Hoezo eind november?
De NatuurkalenderBericht uitgegeven door De Natuurkalender [land] op [publicatiedatum]
Ondanks de paar nachten met nachtvorst halverwege november is er nog volop activiteit in de natuur, die je niet verwacht als december nadert. Gister maakte Floron al melding van diverse voorjaars- en zomerbloeiers. Vandaag voegen we daar een aantal opmerkelijke waarnemingen aan toe. Afgelopen weekend stonden er nog appelbomen te bloeien; daarnaast zijn er nog veel insecten actief.
Afgelopen weekend werd ik in een moestuin in Haastrecht, Zuid-Holland, gewezen op een appelboom met nog heel wat groen blad aan de takken. Normaal zouden appelbomen hun blad nu al volledig kwijt moeten zijn. Het meest opvallend aan de boom was echter een aantal bloesems. Aan de bloemen op de foto hieronder is te zien dat de vorst de bloemen wel een beetje beschadigd heeft. Het komt vaker voor dat appels en peren in het najaar een tweede gaan bloeien, maar eind november is wel zeer laat in het jaar.
Bladluizen
Met het nog in bloei staan van relatief veel bloemen die nectar produceren is er nog voedsel beschikbaar voor allerlei insecten. Diverse soorten, waaronder hommels, bijen en gaasvliegen, worden nog actief gezien. Silvia Hellingman fotografeerde begin deze week nog actieve bladluizen. Bladluizen zijn berucht in de landbouw voor de verspreiding van allerlei virussen. De bladluizen kunnen deze ziekte nu verspreiden onder de wintertarweplanten. Aankomend voorjaar kan daar flinke schade van ontstaan. Actieve bladluizen betekenen echter ook voedsel voor lieveheersbeestjes die nu ook nog actief worden gezien. Naast bladluizen en lieveheersbeestjes zijn ook nog diverse spinnensoorten actief (zie onderstaande foto).
Tekst: Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University
Foto’s: Arnold van Vliet en Silvia Hellingman