Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 139 van 197 - 1966 Resultaten

Esdoorn herfstkleur, GNU-licentie voor vrije documentatie

Bladkleur is vooral een thema van de herfst. Mensen gaan naar buiten om te genieten van de mooie herfstkleuren. Ook in andere seizoenen heeft bladkleur echter een functie. Onlangs verscheen er een wetenschappelijk artikel van..


Lees verder 11 november 2012   12 jaar oud
Leucanthemum vulgare, Gewone margriet.
http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

Kiemplantjes van pyrethrum, een soort margriet, krijgen van hun moeder twee soorten stoffen mee die hen beschermen tegen bedreigingen van buitenaf. De moederplant geeft pyrethrines mee voor de afweer tegen micro-organismen en..


Lees verder 8 november 2012   12 jaar oud
beukennoot,

Op de Veluwe is dit jaar sprake van een 'dun mastjaar'. Dat betekent dat er niet veel eikeltjes en beukennootjes zijn deze herfst. Een natuurlijk proces dat hoort bij de cyclus van een beuk of eik. Het ene jaar is er meer 'mast'..


Lees verder 19 oktober 2012   12 jaar oud

Tijdens veldonderzoek van Bureau Waardenburg in een natuurgebied op de Utrechtse Heuvelrug is de zeer zeldzame dennenorchis aangetroffen. Het betreft de tweede vondst ooit in de Provincie Utrecht. Het onderzoek is uitgevoerd in..


Lees verder 17 oktober 2012   12 jaar oud
Herfstkleuren
Foto: Wout van der Slikke

Het is herfst. Dat blijkt wel uit alle regen en wind van de afgelopen dagen en de nachtvorst afgelopen week. Komende weken zal de bladverkleuring goed zijn intrede doen. Naast het terugtrekken van voedingsstoffen voor hergebruik..


Lees verder 14 oktober 2012   12 jaar oud
Beerdiertje

Een waterdruppel onder de microscoop toont een wereld vol wonderbaarlijke levensvormen. Hierbij geldt één vuistregel: hoe meer leven, hoe beter de waterkwaliteit. Dit geldt zeker voor groepen met veel kwetsbare soorten, zoals de..


Lees verder 9 oktober 2012   12 jaar oud
herfstblad

Veel eiken en beuken beginnen nu te verkleuren. Naar verwachting zal de sterkste verkleuring plaatsvinden vanaf 26 oktober. Van een groot deel van de bomen zal rond 26 oktober de helft van het blad de herfsttint hebben en vanaf de..


Lees verder 7 oktober 2012   12 jaar oud
Hoogveen in Estland

Herstel van hoogveen blijkt op veel plaatsen mogelijk. Dit is de hoopgevende conclusie van beheerders, onderzoekers en beleidsmakers na een drukbezochte bijeenkomst in Nijmegen gisteren. De sleutel ligt voornamelijk in een..


Lees verder 3 oktober 2012   12 jaar oud
Icarusblauwtje op Jacobskruiskruid

Veel bermen en natuurgebieden kleurden deze zomer geel door Jacobskruiskruid. Veehouders zijn beducht voor deze giftige plant. Uit gegevens van het Landelijk Meetnet Flora blijkt dat de soort in bermen van provinciale en..


Lees verder 24 september 2012   12 jaar oud
Gerande schijnspurrie,
KU Leuven, http://www.kuleuven-kulak.be/bioweb/

Op het Waddeneiland Griend bloeit momenteel een heel bijzonder plantje: de gerande schijnspurrie. Een soort die op een vindingrijke manier het wassende water weerstaat. Beheerder Otto Overdijk vertelt er in een filmpje over...


Lees verder 17 september 2012   12 jaar oud

Archief