Natuurberichten
Categorie: Planten
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 127 van 197 - 1966 Resultaten
Volgens de Pollenplanner op Allergieradar.nl begint de komende dagen in de zuidelijke helft van het land de piekperiode van het graspollenseizoen. Dan komen de grassen op grote schaal in bloei en kan de pollenconcentratie net als..
In Drenthe komt de Zwartblauwe rapunzel nog in acht kilometerhokken voor. Dit blijkt uit een inventarisatie van een groep vrijwilligers die op 12 mei alle van oudsher bekende groeiplaatsen in het Drentsche Aa gebied hebben..
Begint de als sierboom aangeplante Kaukasische vleugelnoot in Nederland te verwilderen? Het lijkt erop als we de situatie in Rotterdam bekijken. Sinds enkele jaren worden langs de Rijnhaven jonge bomen gevonden die zich spontaan..
Bosvogeltje is een zeldzame groep orchideeën met sierlijke bloemen. Wie wat fantasie heeft ziet in de bloemen een vogel die zo lijkt weg te vliegen. Bosvogeltjes komen hoofdzakelijk in Zuid-Limburg voor in zonnige bosranden en..
Uit waarnemingen van De Natuurkalender blijkt dat de ontwikkeling van planten nog steeds bijna een maand vroeger is dan normaal. Ook met vorig jaar is het verschil een maand. De Groenindex die met satellieten wordt bepaald..
Van de ruim dertig in Nederland voorkomende soorten varens groeien er een aantal voornamelijk op muren. Eén van deze muurvarens is de zeldzame en beschermde Schubvaren. De Schubvaren is van nature een rotsplant en werd in ons..
Onbekend maakt onbemind. Dat geldt zeker voor Rivierduinzegge, een dubbelganger van de algemeen voorkomende Zandzegge. In 2012 is ze massaal aangetroffen over een lengte van tien kilometer in de wegbermen van de N34 in het oosten..
De eer van vroegst bloeiende orchidee komt dit jaar toe aan Mannetjesorchis en Harlekijn op 4 april, beide zijn hiermee ongekend vroeg in bloei. In 2012 deed de Werkgroep Europese Orchideeën melding van de bloei van een Kleine..
Afgelopen maand stelden W.E.O. leden vast dat het aantal Poppenorchisplanten binnen de reeds bestaande populaties fors is toegenomen. Momenteel zijn er in Nederland drie groeiplaatsen van Poppenorchis bekend: één in Zeeland en..
De omstandigheden zijn nu ideaal om Duinvogelmuur te spotten. Dit plantje, dat erg veel lijkt op 'gewoon' Vogelmuur, is namelijk alleen in het vroege voorjaar te vinden. Bovendien opent ze haar kleine bloemen alleen maar op..