Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 11 van 205 - 2050 Resultaten

Saffraan tekening lead

Aan het eind van de zomer, als de herfst nog ver weg lijkt, verschijnen in de winkel van de Leidse Hortus steevast de bollen van herfsttijloos en saffraan. Planten die in de bloei wel op elkaar lijken. Maar waar de een giftig is,..


Lees verder 29 september 2024   7 mnd oud
De Wrakelberg heeft het grootste volwaardige kalkgrasland van Nederland.

Nog niet zo lang geleden kleurden de Duitse gentiaan de kalkrijke hellinggraslanden in het oostelijk deel van het Limburgs Heuvelland aan het eind van de zomer helemaal paars. Nu zijn het er op zijn best enkele tientallen. “Met..


Lees verder 26 september 2024   7 mnd oud
Overzicht genenbank-west

Al sinds 2002 onderhouden Staatsbosbeheer en het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland samen een levende genenbank in het Roggebotzand. Hier staan zeldzame autochtone bomen en struiken, afkomstig van unieke ouderplanten of..


Lees verder 25 september 2024   7 mnd oud
Agave americana in collectie Paleis Het Loo

De naam Agave komt van het Griekse agauos, wat trots of fier betekent. Niet voor niets: grote agaven domineren met hun enorme bloeiwijzen van soms wel zes meter hoog het landschap. Er bestaan vele soorten, waarvan de meeste van..


Lees verder 22 september 2024   7 mnd oud

Een drone of smartphone-app die automatisch planten telt, is nu een stapje dichterbij. Fontys Hogeschool, HAS en Naturalis ontwikkelden een Artificial Intelligence-model dat wilde planten kan herkennen en tellen. ..


Lees verder 21 september 2024   7 mnd oud
Alsemambrosia

De beruchte hooikoortsplant Alsemambrosia staat in Oost- en Zuid-Europa bekend als een hardnekkig onkruid voor de akkerbouw. De plant vestigt zich op steeds meer akkers in Noord-Europa, vermoedelijk mede door klimaatverandering...


Lees verder 18 september 2024   7 mnd oud
Veldhommel en kegelbijvlieg op koninginnekruid.jpg

Het wordt herfst en langs waterkanten, rietlanden en in vochtige bossen wuiven lange halmen met prachtige pluizige pluimen: koninginnekruid. Sommige plantennamen spreken tot de verbeelding, en zo ook koninginnekruid. Waarom zou..


Lees verder 15 september 2024   7 mnd oud
Campbelleiland madeliefjes (Pleurophyllum speciosum)

Uit nieuw onderzoek blijkt dat Asteraceae, de plantenfamilie van onder andere madeliefjes en zonnebloemen, de meest diverse plantengroep is op tientallen eilanden wereldwijd. De bescheiden madeliefjes bieden belangrijke inzichten..


Lees verder 14 september 2024   7 mnd oud
Sla op potgrond

In de kassen van de Radboud Universiteit in Nijmegen onderzoekt Stichting Bargerveen turfvrije potgrond, gemaakt van lisdodde. Deze potgrond werkt anders dan de huidige gangbare varianten. Als deze lisdodde duurzaam wordt geteeld,..


Lees verder 10 september 2024   7 mnd oud

Midden in Valkenburg ligt het Polferbos, een oud bos gekarakteriseerd door steile hellingen en unieke steilwanden van mergel. Samen met de beheerder lopen we een rondje, om te zien welke maatregelen er nu zijn genomen om de wanden..


Lees verder 10 september 2024   7 mnd oud

Archief