Natuurberichten

Categorie: Paddenstoelen

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over paddenstoelen. Deze berichten zijn vooral maar niet uitsluitend geschreven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoelenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: eetbaarheid, nieuwe soorten, herkennen van soorten, invloed van weer op paddenstoelen, schadelijke paddenstoelen en veranderingen in aantallen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle paddenstoelenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe berichten bij.

Pagina 52 van 82 - 816 Resultaten

Zadelzwam

Als bewoner van de Randstad is de Zadelzwam een paddenstoel waar je eigenlijk niet omheen kunt. De grote hoeden tot 60 centimeter doorsnede in de vorm van een zadel zitten met een zijdelings geplaatste steel vast aan stammen en..


Lees verder 30 juli 2014   10 jaar oud
Toverchampignons in schuur

Afgelopen week gebeurde er iets vreemds in de schuur van een stolpboerderij in het buurtschapje Tolke, net onder Schagen. De bewoner constateerde dat er verschillende tegels van de schuurvloer omhoog waren gedrukt en er een hoop..


Lees verder 23 juli 2014   10 jaar oud

Liefhebbers van paddenstoelen hebben altijd goed weer: is het warm en droog, dan vinden ze dat eigenlijk best wel fijn om te fietsen en te wandelen, maar nog beter voelen ze zich bij (erg) nat weer omdat ze dan veel paddenstoelen..


Lees verder 16 juli 2014   10 jaar oud
Reuzenchampignon

Tijdens een excursie van oud-Jeugdbondsleden voor Natuurstudie in ’s Gravenland werden Reuzenchampignons gevonden. In een smalle berm van een beukenlaan werden twee al wat oudere exemplaren ontdekt. Reuzenchampignons vallen op..


Lees verder 9 juli 2014   10 jaar oud

Afgelopen week werden weer Populierleemhoeden gemeld van een bekende locatie in Bergen (NH). Inmiddels verschijnen ze hier al acht jaar achtereen steevast aan de voet van dezelfde populier. Niet alleen in juni maar tot in november..


Lees verder 2 juli 2014   10 jaar oud
Tijgertaaiplaat

Tijgertaaiplaten kunnen van eind maart tot begin december worden gevonden met twee duidelijke pieken. De eerste in het voorjaar met een piek rond half mei en de tweede in de herfst met een piek eind september. De Tijgertaaiplaat..


Lees verder 25 juni 2014   10 jaar oud
Zwavelzwam

Momenteel komen er weer meldingen binnen van briljant gekleurde zwavelzwammen. De zwavelzwam is een grote houtzwam die is opgebouwd uit een toef vlezige spatelvormige hoeden. Vooral in het beginstadium van hun ontwikkeling..


Lees verder 18 juni 2014   10 jaar oud

De maanden mei, juni en juli zijn bij uitstek geschikt om de meidoornbesgeweizwam onder meidoorns tegen te komen. Simpelweg omdat ze dan beter zichtbaar zijn vanwege hun lichte kleur. Later in het jaar worden ze door de..


Lees verder 11 juni 2014   10 jaar oud

Voor het eerst is met zekerheid sla-zeggeroest in Nederland vastgesteld. Weliswaar werd in 1974 deze parasiet vastgesteld op sla in een groentezaak in Baarn, maar dit kon geïmporteerde sla geweest zijn. In 1934 werd in Engeland..


Lees verder 6 juni 2014   10 jaar oud
Panaeolus papillionaceus. Franjevlekplaat

De Geaderde vlekplaat en de Witte vlekplaat zullen nergens meer worden gevonden. De namen zijn geschrapt uit de nieuwe Beknopte standaardlijst van de Nederlandse paddenstoelen. De verwachting is dat de namen hierin ook nooit meer..


Lees verder 28 mei 2014   10 jaar oud

Archief