Natuurberichten

Categorie: Paddenstoelen

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over paddenstoelen. Deze berichten zijn vooral maar niet uitsluitend geschreven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoelenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: eetbaarheid, nieuwe soorten, herkennen van soorten, invloed van weer op paddenstoelen, schadelijke paddenstoelen en veranderingen in aantallen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle paddenstoelenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe berichten bij.

Pagina 50 van 82 - 816 Resultaten

Bronskleurig eekhoorntjesbrood komt alleen in lanen voor

Veel paddenstoelen zijn afhankelijk van laan- en wegbermen en kunnen nergens anders groeien. Ze vormen een toevluchtsoord voor soorten die vanaf de jaren zestig sterk achteruit zijn gegaan of zelfs zijn verdwenen. Boosdoener van..


Lees verder 20 november 2014   10 jaar oud
Moerasringboleet

Tijdens een excursie van Paddenstoelenwerkgroep Drenthe werd de zeer zeldzame Moerasringboleet gevonden. De werkgroep heeft de afgelopen jaren regelmatig naar de Moerasringboleet gezocht maar hem niet gevonden. Toch kwam de vondst..


Lees verder 19 november 2014   10 jaar oud

Afgelopen week werd in de Amsterdamse Waterleidingduinen de zeer zeldzame Zandparasolzwam gevonden. De Zandparasolzwam valt op door de lilabruine schubben en banden afgezet met donkerbruine tot bijna zwarte richels op hoedrand en..


Lees verder 12 november 2014   10 jaar oud

Op 12 september werd een zeer zeldzame Lantaarnzwam aangetroffen aan de voet van een Olijfboom in Oegstgeest. Het is onduidelijk of het hier gaat om de zeer zeldzame gewone Lantaarnzwam die pas acht keer eerder in Nederland werd..


Lees verder 5 november 2014   10 jaar oud

Onlangs werd in het Spijkbos tussen afgevallen bladeren op zwarte, kleiige grond een aantal zwarte knotsjes gevonden. De vinder stuurde ze op naar een specialist om te horen of het soms aardtongen waren. Het bleken de zeer..


Lees verder 29 oktober 2014   10 jaar oud
Blozende schijnridderzwam onderkant hoed

Langs een fietspad door de Wageningse bossen werd vorige week een voor Nederland nieuwe soort schijnridderzwam ontdekt: de Blozende schijnridderzwam. De ontdekking van deze paddenstoel berustte op puur toeval. De Blozende..


Lees verder 22 oktober 2014   10 jaar oud
Gespikkelde champignonparasol in Robbenoordbos

Tijdens een excursie van Paddenstoelenwerkgroep “De Noordkop” naar het Robbenoordbos in de kop van Noord-Holland werd de uiterst zeldzame Gespikkelde champignonparasol gevonden. De Gespikkelde champignonparasol is op wereldschaal..


Lees verder 15 oktober 2014   10 jaar oud

Hoewel de herfst net is begonnen zijn er inmiddels weer flink wat Roodschubbige gordijnzwammen gemeld. Vooral tijdens en vlak na de regenperiode van augustus was het raak. Bij onze Belgische zuiderburen was het niet anders. Sinds..


Lees verder 8 oktober 2014   10 jaar oud
Russula's - eenmalig gebruik

Begin oktober, dat is traditioneel een topperiode om paddenstoelen te zien, maar in 2014 lijkt dat minder het geval. Het warme nazomerweer van september eist zijn tol...


Lees verder 3 oktober 2014   10 jaar oud
Korrelige taaiplaat

Enkele weken geleden werd in de PWN duinen bij Bakkum de zeer zeldzame Korrelige taaiplaat ontdekt. In Nederland is de Korrelige taaiplaat tot nu toe bekend van zes verschillende locaties waarvan er inmiddels drie zijn verdwenen...


Lees verder 1 oktober 2014   10 jaar oud

Archief