Natuurberichten

Categorie: Paddenstoelen

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over paddenstoelen. Deze berichten zijn vooral maar niet uitsluitend geschreven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoelenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: eetbaarheid, nieuwe soorten, herkennen van soorten, invloed van weer op paddenstoelen, schadelijke paddenstoelen en veranderingen in aantallen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle paddenstoelenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe berichten bij.

Pagina 5 van 82 - 816 Resultaten

Een vondst van de Harde voorjaarssatijnzwam is bij elke in paddenstoelen geïnteresseerde persoon weer een terugkerende gebeurtenis in het voorjaar. Zoals de Nederlandse naam al suggereert, is het een voorjaarssoort die in de hand..


Lees verder 17 april 2024   8 mnd oud

De bermen van snelwegen in Nederland gelden niet als de meest paddenstoelenrijke plaatsen. Toch zijn er mycologen die hier geregeld naar paddenstoelen zoeken omdat ze er een andere mening op na houden. In de berm van de snelweg A8..


Lees verder 10 april 2024   8 mnd oud

Begraafplaatsen gelden als rustgebieden voor vele soorten vogels, planten en paddenstoelen. Daarom worden ze geregeld bezocht door leden van natuurverenigingen voor inventarisaties. Ook leden van Paddenstoelenwerkgroep 'De..


Lees verder 5 april 2024   8 mnd oud
Basiscursus Planten en Dieren Herkennen

Speciaal voor natuurliefhebbers die meer willen leren over planten, dieren, bomen, paddenstoelen, vlinders, insecten en andere mooie natuur die Nederland rijk is, organiseert SoortenNL de cursus Planten en Dieren Herkennen. Van 9..


Lees verder 30 maart 2024   9 mnd oud

Deze week vonden we onze eerste Voorjaarspronkridder. We dachten daarmee een primeur te hebben, maar de soort bleek al 24 keer bij Waarneming.nl gemeld en ondertussen zullen er wel meer zijn doorgegeven. Toch waren de vondsten van..


Lees verder 28 maart 2024   9 mnd oud

Het heeft zoveel geregend dat in menig natuurgebied in Noord-Holland de wandelpaden voor een deel onbegaanbaar zijn geworden. Diepe plassen maakten het ons tijdens een excursie vrijwel onmogelijk om de route te vervolgen, ook met..


Lees verder 20 maart 2024   9 mnd oud

Op 17 februari van dit jaar kwamen we al verschillende exemplaren van de Vroege franjehoed tegen en ze zijn nog steeds aan te treffen. Niet op dood hout, zoals de meeste franjehoeden, maar gewoon op de grond met een voorkeur voor..


Lees verder 14 maart 2024   9 mnd oud
bruinesuikerzwam

Willem Roos is nog niet lang lid van de Nederlandse Mycologische Vereniging, maar hij deed op een van zijn eerste excursies al een leuke vondst. In de duinen vond op een dood dennentakje trillende klontjes. Een trilzwam dus, en..


Lees verder 6 maart 2024   9 mnd oud

Vorig weekend waagden we het erop om tussen de buien door te kijken of er iets bijzonders te vinden was in het park in de buurt. De weken ervoor had het vrijwel onophoudelijk geregend waardoor de paden erg zompig waren. We..


Lees verder 1 maart 2024   10 mnd oud

Weerschijnzwammen zijn necrotrofe parasieten. Hun bestaan gaat ten koste van de gezondheid van levende bomen. Aan de onderzijde van de paddenstoelen bevinden zich gaatjes die al dan niet met een juiste lichtinval een weerschijn..


Lees verder 22 februari 2024   10 mnd oud

Archief