Natuurberichten

Categorie: Paddenstoelen

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over paddenstoelen. Deze berichten zijn vooral maar niet uitsluitend geschreven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoelenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: eetbaarheid, nieuwe soorten, herkennen van soorten, invloed van weer op paddenstoelen, schadelijke paddenstoelen en veranderingen in aantallen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle paddenstoelenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe berichten bij.

Pagina 45 van 82 - 816 Resultaten

Tijdens het fotograferen van een paddenstoel werd de aandacht van de fotograaf getrokken door iets eigenaardigs. Het leek wel wat op worteltjes van een boom of struik die uit de grond omhoog groeiden in plaats van naar beneden...


Lees verder 14 oktober 2015   9 jaar oud

Het aantal soorten paddenstoelen dat uit Nederland bekend is, groeit gestaag. In de laatste editie uit 2013 van de Standaardlijst van Nederlandse Paddenstoelen staan ruim 5.000 soorten vermeld, tegen ongeveer 3.500 uit de..


Lees verder 7 oktober 2015   9 jaar oud

Tijdens een dijkwandeling op zoek naar graslandpaddenstoelen zoals wasplaten en satijnzwammen werd een Puntig kaalkopje opgemerkt. Het Puntig kaalkopje is een geestverruimend paddenstoeltje dat volgens de boeken vooral op matig..


Lees verder 30 september 2015   9 jaar oud

Populieren zijn belangrijker voor russula’s dan voorheen werd aangenomen. Russula’s behoren tot onze mooiste paddenstoelen. De mycoloog Ruben De Lange verrichtte in Vlaanderen (België) onderzoek naar russula’s die bij populieren..


Lees verder 23 september 2015   9 jaar oud

Er hebben zich de laatste jaren belangrijke wijzigingen voorgedaan bij de Nederlandse fluweelboleten. Dit is vooral te danken aan een nauwere soortopvatting waarbij een fluweelboleet werd uitgesplitst in drie verschillende..


Lees verder 16 september 2015   9 jaar oud

Tijdens de stortbuien van de afgelopen tijd kwamen paddenstoelensoorten tevoorschijn die houden van een overdosis hemelwater. Teveel hemelwater is voor het verschijnen van veel paddenstoelensoorten ook weer niet bevorderlijk, maar..


Lees verder 9 september 2015   9 jaar oud

Afgelopen week kwamen er eindelijk weer Zwartwitte russula’s tevoorschijn op een paar vanouds bekende groeiplaatsen. Soms lijkt het alsof de Zwartwitte russula een groeiplaats heeft verlaten om na jaren toch weer onverwacht op..


Lees verder 2 september 2015   9 jaar oud
Valse melkboleet met roze voet en ingegroeide vezels in de hoedhuid

Nergens in Nederland worden zoveel Valse melkboleten gevonden als in de Staatsbossen van Schoorl. De eerste exemplaren van het jaar zijn hier weer gesignaleerd. Deze zeldzame boleet is in de duinen van Schoorl een gewone..


Lees verder 26 augustus 2015   9 jaar oud
Bittere boleten

Momenteel komen er veel Bittere boleten tevoorschijn. Vooral in een vroeg stadium van hun ontwikkeling lijken Bittere boleten wat op het eetbare eekhoorntjesbrood. Hierdoor worden ze wel eens onbedoeld meegenomen voor consumptie...


Lees verder 19 augustus 2015   9 jaar oud

De Weidechampignon staat tegenwoordig als kwetsbaar op de Rode Lijst omdat de meeste weilanden ongeschikt zijn geraakt als groeiplaats. Na de korte maar hevige plensbuien van de laatste weken kwamen massa’s Weidechampignons..


Lees verder 13 augustus 2015   9 jaar oud

Archief