Natuurberichten

Uitgever: Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met ruim 200 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Pagina 1 van 21 - 210 Resultaten

Blauwalgen en drijfhout

Iedere zomer is het zover: de blauwalgen zijn er weer. Waarom zorgen ze voor overlast, wordt dat erger door klimaatverandering en wat kunnen we ertegen doen? Op dat soort vragen zoekt het Nederlands Instituut voor Ecologie de..


Lees verder 26 maart 2025   5 dgn oud
Kokerjuffer met plantendeeltjes

In 2024 scoorde de waterkwaliteit in Nederland gemiddeld een matige 6. Dat blijkt uit bijna 900 waarnemingen van burgerwetenschappers via ‘Waterdiertjes.nl’. De kokerjuffer, uitgeroepen tot waterdier van het jaar, werd..


Lees verder 5 maart 2025   3 wkn oud
Lisette de Senerpont Domis en Ellen van Donk

Nederland is een delta, een land dat bestaat bij de gratie van water. Toch kwam er pas in 1957 een professionele ecologische onderzoeksinstelling voor zoet water: het Hydrobiologisch Instituut, een voorloper van het NIOO-KNAW. De..


Lees verder 19 februari 2025   1 maand oud
Researchers in a boat sample a lake near Kangerlussuaq, Greenland, that browned after the extreme events.

Zo’n 7500 meren in West-Groenland zijn in korte tijd sterk veranderd. Van helderblauw naar bruin, van een goede naar een veel slechtere waterkwaliteit en van opslaan naar uitstoten van broeikasgassen. Deze zeer snelle verandering..


Lees verder 31 januari 2025   2 mnd oud
infographic bodemdierendagen 2024

Nee, de naaktslak is niet de grote winnaar geworden van de Bodemdierendagen 2024. Bij de tiende editie van dit landelijke citizen science-onderzoek met als thema ‘10 voor de bodem!’ kwamen bijna drieduizend burgerwetenschappers..


Lees verder 5 december 2024   3 mnd oud
Een stadse paardenbloem groeit goed langs de Amsterdamse Nieuwe Herengracht

Paardenbloemen uit de stad groeien beter in warme zomers en bloeien beter na zachte winters dan hun soortgenoten op het platteland. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), dat..


Lees verder 3 december 2024   3 mnd oud
Poster aangeboden door Cassandra van Altena aan Hester Maij, voorzitter KAVB

Biodiversiteit en landbouw gaan niet altijd vanzelfsprekend samen, zo ook in de bollenteelt. Daar wil Living Lab B7 verandering in brengen. In een samenwerking tussen kennisinstellingen en lokale partijen werken zij aan het..


Lees verder 26 november 2024   4 mnd oud
Kamiel Spoelstra met handboek Omgevingsgericht Lichtontwerp

De nachten worden weer langer, maar worden ze ook donkerder? Ondanks de groeiende aandacht voor lichtvervuiling gebruikt de mens nog steeds erg veel kunstlicht. Meer dan nodig, en meer dan goed is voor mens en natuur. Op 26..


Lees verder 1 november 2024   4 mnd oud
Gele kwikstaart in tulpenveld

Terwijl de dalende trend van veel akkervogels landelijk nog doorzet, lijkt de populatie van een aantal soorten in de Duin- en Bollenstreek (of kortweg Bollenstreek) te floreren. Maar wat weten we eigenlijk van deze potentiële..


Lees verder 31 oktober 2024   5 mnd oud
Kolonisatieproef beukenhoutblokjes

Van alle afgestorven plantendelen is hout het lastigst om af te breken. Waarom lukt dat schimmels wel en welke problemen moeten ze daarbij oplossen? Dat zijn ‘rotvragen’ waarop het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)..


Lees verder 26 oktober 2024   5 mnd oud

Archief