Natuurberichten

Uitgever: NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee

NIOZ, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, is het nationale oceanografische instituut en het Nederlandse expertisecentrum voor oceaan, zee en kust. We bevorderen het fundamentele begrip van mariene systemen, de manier waarop ze veranderen, de rol die ze spelen in het klimaat en de biodiversiteit, en hoe ze in de toekomst duurzame oplossingen voor de samenleving kunnen bieden.

Pagina 1 van 9 - 89 Resultaten

promovenda Jena Edwards (eenmalig exclusief wmr)

Grote vissoorten die in de zomer in de Waddenzee leven, blijken ’s winters een flinke reis te maken. Dat ontdekte promovenda Jena Edwards door de vissen een zender te geven. Ook zag ze hoe gezenderde dieren heel specifieke plekken..


Lees verder 21 maart 2025   1 week oud
ENG: Potamorcobula amurensis (16.92 mm), left photo: left valve, slightly smaller than the right valve. right photo: right valve. NL: Potamocorbula amurensis (16,92 mm), linker foto: linker schelp, iets kleiner dan de rechter schelp. rechter foto: rechter schelp.

De Aziatische brakwatercorbula heeft de Nederlandse Waddenzee bereikt. Dat blijkt uit veldonderzoek van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Op andere plaatsen in de wereld is al gebleken dat de..


Lees verder 19 maart 2025   2 wkn oud
Eerste auteur Swan Sow, op weg om zeewatermonsters te nemen van de Long-Term Ecological Monitoring site van de British Antarctic Survey in Rothera.

Bacteriën en andere eencellige micro-organismen in de zeeën rond Antarctica worden sterk beïnvloed door de watertemperatuur en de hoeveelheid zee-ijs. Dat blijkt uit internationaal onderzoek voor de kust van het Antarctisch..


Lees verder 11 maart 2025   3 wkn oud
Hannah 2 - kwelderonderzoek Swimway eenmalig exclusief gebruik WUR

Kwelders blijken belangrijke leefgebieden voor sommige vissoorten in de Waddenzee. Daarbij hebben vissen een duidelijke voorkeur voor kwelders met meer natuurlijke kenmerken, zoals een geleidelijke zoet-zoutovergang. Dat blijkt..


Lees verder 5 maart 2025   4 wkn oud
Sanderling on a mudflat caught a shrimp

Met een recente publicatie in het tijdschrift Scientific Data stellen NIOZ-onderzoekers de gegevens uit het onderzoeksprogramma SIBES van 2008 tot en met 2021 beschikbaar voor de wetenschappelijke gemeenschap. In SIBES worden..


Lees verder 18 februari 2025   1 maand oud

De Nederlandse partners binnen het internationale MiningImpact3-consortium hebben een subsidie van 1,4 miljoen euro ontvangen. De subsidie wordt ingezet om de langetermijneffecten van diepzeemijnbouw op het ecosysteem bestuderen,..


Lees verder 6 februari 2025   1 maand oud
Spisula subtruncata

De halfgeknotte strandschelp gedijt het best in ondiepe zeeën met fijn zand en milde weersomstandigheden. Naast natuurlijke factoren beïnvloedt bodemberoerende visserij, gericht op garnalen en platvissen, de populatie...


Lees verder 31 januari 2025   2 mnd oud
Bass bij proefopstelling in het lab van Wageningen Marine Research

Hoe zal het met de vissen in de Waddenzee gaan als de omstandigheden veranderen? Wat als het water veel warmer wordt? Promovendus Bass Dye onderzocht, vanuit het project Waddentools Swimway Waddenzee, temperatuurvoorkeuren van..


Lees verder 10 december 2024   3 mnd oud
De zeebodem van de Waddenzee is soms opmerkelijk soortenrijk.

Slechts tien procent van de onderwaternatuur in de Waddenzee wordt effectief beschermd. Beschermingsmaatregelen, zoals het aanwijzen van beschermde gebieden, blijken bovendien nog vaak op de verkeerde plekken gericht te zijn. Dat..


Lees verder 3 december 2024   4 mnd oud
De zuidelijke zwarte dolfijn of ‘Arnoux’s beaked whale’ . (eenmalig exclusief wmr)

Tijdens een Antarctische expeditie in 2022 werd aan boord van de ijsbreker Polarstern een bijzondere walvissoort gespot: de zuidelijke zwarte dolfijn, ook wel Arnoux's beaked whale genoemd. Bij onderzoek naar de relatie tussen..


Lees verder 28 augustus 2024   7 mnd oud

Archief