Natuurberichten

Uitgever: Wageningen Marine Research

Wageningen Marine Research levert met kennis, onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek en advies een wezenlijke bijdrage aan een duurzamer, zorgvuldiger beheer, gebruik en bescherming van de natuurlijke rijkdommen in zee-, kust- en zoetwatergebieden.

Pagina 1 van 16 - 152 Resultaten

Het “oude“ SUIT-Team in actie tijdens de afgelopen Arctische expeditie PS144: van links naar rechts Uwe Grundmann, Hauke Flores, Martina Vortkamp, Michiel van Dorssen, en Kapitein Stefan Schwarze. (eenmalig wmr)

Onderzoekers zijn in september teruggekeerd van een expeditie naar de centrale Arctische Oceaan aan boord van RV Polarstern. Tijdens deze reis verzamelden ze belangrijke monsters om het onderzoek naar Arctische kabeljauw voort te..


Lees verder 19 november 2024   2 dgn oud
Gewone zeehond (eenmalig exclusief wmr)

Uit de laatste tellingen van gewone zeehonden in de internationale Waddenzee blijkt dat sinds 2021 de populatie daalt. Nadat de zeehondenpopulatie tussen 2002 en 2012 jaarlijks met 9% toenam, zagen onderzoekers een abrupte..


Lees verder 4 november 2024   2 wkn oud
Schieraal

Wist je dat schieralen van uiterlijk veranderen als ze zich voorbereiden op hun lange reis van zoet water naar de oceaan? Hun huid verandert van kleur en de ogen worden groter met een blauwe gloed. Om deze ‘puberende’ schieralen..


Lees verder 23 oktober 2024   4 wkn oud
In Frankrijk gemaakte foto van Ocnus Planci (eenmalig exclusief wmr)

Tijdens de jaarlijkse Demersal Fish Survey van Wageningen Marine Research, werd in september een opmerkelijke ontdekking gedaan op twee locaties in de Oosterschelde. Tussen de vangst bevond zich een tiental rozebruin gekleurde..


Lees verder 11 oktober 2024   1 maand oud
Net uit het ei gekropen Antilliaanse leguaan. (eenmalig exclusief wmr)

Een recente pilotstudie toont aan dat de nesten van de Antilliaanse leguaan op Sint Eustatius door andere plant- en diersoorten worden gebruikt, bijvoorbeeld voor verkoeling, jacht en voortplanting. Dit benadrukt het belang van..


Lees verder 8 oktober 2024   1 maand oud
Kabeljauw bij een rif (eenmalig exclusief wmr)

Uit een studie van Wageningen University & Research blijkt dat kunstmatige riffen kabeljauw aantrekken en dat deze daar veel tijd doorbrengen. Deze bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Royal Society..


Lees verder 1 oktober 2024   1 maand oud
Filipijnse Tapijtschelpen

De Filipijnse tapijtschelp is in opkomst in de zoute Zeeuwse deltawateren. Deze exotische schelp, die van nature niet in Nederland voorkomt, verdringt mogelijk andere schelpdiersoorten zoals de kokkel, door concurrentie om voedsel..


Lees verder 4 september 2024   2 mnd oud
De zuidelijke zwarte dolfijn of ‘Arnoux’s beaked whale’ . (eenmalig exclusief wmr)

Tijdens een Antarctische expeditie in 2022 werd aan boord van de ijsbreker Polarstern een bijzondere walvissoort gespot: de zuidelijke zwarte dolfijn, ook wel Arnoux's beaked whale genoemd. Bij onderzoek naar de relatie tussen..


Lees verder 28 augustus 2024   2 mnd oud
Kleine alken met voedsel voor de jongen in de krop. Ze voeren hun jongen in holen onder de stenen.  (eenmalig exclusief wmr)

Veel Arctische soorten slaan vet op als antivries en energie, waardoor ze voedzamer zijn voor hun predatoren dan soorten uit zuidelijkere wateren. Door klimaatverandering komen Atlantische soorten echter steeds vaker voor in de..


Lees verder 21 augustus 2024   3 mnd oud
Jena Edwards aan het werk (eenmalig exclusief WMR)

Sinds de jaren tachtig nemen de populaties migrerende vissen af in de Waddenzee. De oorzaak van deze afname is nog niet duidelijk. Promovendus Jena Edwards volgt al enkele jaren grote vissoorten in de Waddenzee. In haar studie..


Lees verder 15 augustus 2024   3 mnd oud

Archief