Natuurberichten

Uitgever: Wageningen Marine Research

Wageningen Marine Research levert met kennis, onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek en advies een wezenlijke bijdrage aan een duurzamer, zorgvuldiger beheer, gebruik en bescherming van de natuurlijke rijkdommen in zee-, kust- en zoetwatergebieden.

Pagina 1 van 17 - 166 Resultaten

Het ongebruikelijke gebruik van mangroves contrasteert sterk met de overwegend kale vijvers(eenmalig exclusief wmr)

Garnalenkwekers in de kustdistricten Satkhira en Khulna in Bangladesh worstelen met het voldoen aan de wereldwijde vraag zonder milieuschade. Een studie in Ocean & Coastal Management benadrukt twee succesfactoren voor..


Lees verder 28 maart 2025   1 dag oud
promovenda Jena Edwards (eenmalig exclusief wmr)

Grote vissoorten die in de zomer in de Waddenzee leven, blijken ’s winters een flinke reis te maken. Dat ontdekte promovenda Jena Edwards door de vissen een zender te geven. Ook zag ze hoe gezenderde dieren heel specifieke plekken..


Lees verder 21 maart 2025   1 week oud
Hannah 2 - kwelderonderzoek Swimway eenmalig exclusief gebruik WUR

Kwelders blijken belangrijke leefgebieden voor sommige vissoorten in de Waddenzee. Daarbij hebben vissen een duidelijke voorkeur voor kwelders met meer natuurlijke kenmerken, zoals een geleidelijke zoet-zoutovergang. Dat blijkt..


Lees verder 5 maart 2025   3 wkn oud
Margot Maathuis (eenmalig exclusief wmr)

Promovenda Margot Maathuis onderzocht afgelopen vier jaar pelagische vis in de Waddenzee. Voorbeelden zijn haring, sprot en ansjovis. Er was weinig bekend over hoe deze vissen de Waddenzee gebruiken. Dankzij allerlei innovatieve..


Lees verder 11 februari 2025   1 maand oud
Spisula subtruncata

De halfgeknotte strandschelp gedijt het best in ondiepe zeeën met fijn zand en milde weersomstandigheden. Naast natuurlijke factoren beïnvloedt bodemberoerende visserij, gericht op garnalen en platvissen, de populatie...


Lees verder 31 januari 2025   1 maand oud
Haringeitjes op een mosselbank in de Duitse Waddenzee (Holmer Siel en Hörnumtief).

Haring en ansjovis blijken nog altijd te paaien in de Waddenzee. Dat werd aangetoond door recent WUR-onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Estuarine, Coastal and Shelf Science. Deze conclusie is..


Lees verder 29 januari 2025   2 mnd oud
Alken die laag over zee vliegen (eenmalig exclusief wmr)

Alken en zeekoeten op de Noordzee vliegen in groten getale om de offshore windparken heen. Dat blijkt uit een studie van Wageningen Marine Research, die met een nieuwe statistische methode het effect van windmolenparken op de..


Lees verder 22 januari 2025   2 mnd oud
Naast moeders, hun pups en (potentiële) vaders, liggen er al erg veel ‘weaners’ of anders gezegd gespeende pups. (eenmalig exclusief wmr)

Ieder jaar onderzoekt het zeehondenteam van Wageningen Marine Research in december het geboorteseizoen van grijze zeehonden op Griend en Richel. Onderzoeker Sophie Brasseur vertelt in deze vierde blog over de laatste ronde tussen..


Lees verder 14 januari 2025   2 mnd oud
Een jonge pup verliest zijn babyvacht

Ieder jaar onderzoekt het zeehondenteam van Wageningen Marine Research in december het geboorteseizoen van grijze zeehonden op Griend en Richel. Onderzoeker Jessica Schop vertelt in dit derde blog over het leven en monitoren van..


Lees verder 8 januari 2025   2 mnd oud
Vrouwtje in een poel

Ieder jaar in december onderzoekt het zeehondenteam van Wageningen Marine Research het geboorteseizoen van grijze zeehonden op Griend en Richel. Dit jaar mocht Clea van de Ven van Natuurmonumenten op het laatste moment meehelpen...


Lees verder 2 januari 2025   2 mnd oud

Archief