Natuurberichten

Uitgever: Wageningen University

Pagina 8 van 46 - 458 Resultaten

In de jaren '30 van de vorige eeuw waren de steuren letterlijk opgevist

Voor het succesvol herintroduceren van de steur in de Rijn is Nederland veel belangrijker dan altijd is aangenomen. De iconische vis kwam tot in de jaren dertig van de vorige eeuw massaal voor in met name de Biesbosch. In dit..


Lees verder 2 maart 2022   3 jaar oud
eikenprocessierups gras liggende mensen, lint om boom uitsnede

Het beheersen van de overlast van de eikenprocessierups is makkelijker geworden nu alle kennis bij elkaar is gebracht in een geheel nieuwe Leidraad Beheersing Eikenprocessierups. Het presenteert o.a. een nieuwe..


Lees verder 23 februari 2022   3 jaar oud
Gele krokus

Bloeiende sleedoorn, gewoon speenkruid, en al groen wordende struiken. Door de aanhoudende zeer hoge wintertemperaturen doet de natuur al alsof het maart is. De ontwikkeling in de natuur ligt momenteel ruim drie weken voor op wat..


Lees verder 13 februari 2022   3 jaar oud
Waterdiertjes vangen GLOBE-leerlingen

Op 10 februari start de GLOBE Voorjaarscampagne. Leerlingen van middelbare scholen onderzoeken samen met wetenschappers van Wageningen University en het RIVM de waterkwaliteit in stadsvijvers door waterdiertjes te vangen. Ze maken..


Lees verder 5 februari 2022   3 jaar oud
Kop van een snoekbaars

Een snoekbaars met een zendertje in zijn buik heeft in vijf jaar minimaal 550 kilometer over de Rijn gezwommen. Dit is opvallend voor een vissoort waarvan altijd werd gedacht dat het een standvis is, maar die kennelijk toch een..


Lees verder 25 januari 2022   3 jaar oud
Afbeelding in wandeldagboek Jac. P. Thijsse Nu ga ik er eens op uit

Jac. P. Thijsse is een van de grondleggers van de natuurbescherming in Nederland. Zijn recent gepubliceerde wandeldagboeken uit de periode 1884 – 1898 geven een uniek inkijkje in de wijze waarop hij naar de natuur keek. De vele..


Lees verder 29 december 2021   3 jaar oud
Hazelaar in bloei op maandag 19 december 2021 in Ede

Hoewel het winter is, dient het eerste allergene pollen zich alweer aan. Door de warme herfst en december bloeien de eerste hazelaars en de vroegbloeiende elzen al. Het past in een trend van vervroeging van het hooikoortsseizoen..


Lees verder 22 december 2021   3 jaar oud
Pasture and young secondary forest Brazil - Anhembi

Tropische bossen worden in een alarmerend tempo gekapt en omgezet in andere vormen van landgebruik. Een nieuwe studie, gepubliceerd in Science, laat zien dat hergroeiende tropische bossen zich verrassend snel herstellen op..


Lees verder 12 december 2021   3 jaar oud
Japanse kever

Begin november is in het zuidwesten van Duitsland voor het eerst een Japanse kever aangetroffen. Daarmee komt deze voor veel plantensoorten zeer schadelijke soort steeds dichter bij Nederland. Natuurliefhebbers doen er bij..


Lees verder 3 december 2021   3 jaar oud

Nieuw onderzoek van Wageningen University, de Universiteit van Amsterdam en Florida International University benadrukte de rol die plantenetende vissoorten spelen bij het tegengaan van invasies van niet-inheems zeegras. Een..


Lees verder 23 november 2021   3 jaar oud

Archief