Natuurberichten
Uitgever: SoortenNL
SoortenNL ondersteunt 9 natuurorganisaties die zich dag en nacht bezig houden met het monitoren en in stand houden van soorten. Daarbij concentreren ze zich ook op de leefgebieden want zonder leefgebieden bestaan er geen soorten.Pagina 7 van 29 - 282 Resultaten
Augustus is de tijd dat de heide bloeit en struikheide het landschap paars kleurt. Het is ook de tijd dat een aantal bijzondere vlindersoorten op de hei verschijnen, want alleen dan zijn ze verzekerd van bloeiende planten (en dus..

Drie mensen zetten alles op alles om een diersoort, of zelfs een heel ecosysteem, te redden van de ondergang, want van de Nederlandse biodiversiteit is nog maar een fractie over. De natuurbeschermers lopen tegen net zoveel..

Schildpadtorren behoren tot de guitigste insecten. Het halsschild bedekt de hele kop en van onder hun platte pet kijken ze een beetje nerveus de wereld in. Ze bewegen snel met hun antennes en bij gevaar drukken ze hun schild op de..

Om trends te bepalen, te kijken hoe het nou werkelijk gaat met de vlinderstand, gaat er niets boven elke week (tussen 1 april en 30 september) precies dezelfde route op precies dezelfde manier tellen – en dat jaar na jaar. Het..

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een planten- of diersoort voor wie ‘het lot van de dodo’ dreigt. Deze keer: het korhoen. In een poging deze wilde kip te redden, importeren we kuikens uit Zweden. Maar zolang er niets..

Glazenmakers zijn prachtige, grote libellen, die als een helikopter door de lucht bewegen. Ze kunnen voor- en achteruit en omhoog en omlaag, het zijn ware luchtacrobaten. Vooral in de nazomer zijn er veel glazenmakers actief en..

Op een warme zomerse stranddag kuieren mensen af en toe bukkend langs de vloedlijn. Op de vraag waar ze naar zoeken hoor je: 'van alles; misschien vind ik wel een zeester'. Ja dat kan, ook in de zomer. Deze week: sterren op het..
Vanuit formeel oogpunt hebben de meetdoelen van het NEM vooral te maken met rapporteren over de staat van instandhouding van de soorten van de vogel- en habitatrichtlijn. Maar om dat te kunnen doen, wordt er een informatienetwerk..

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een planten- of diersoort voor wie ‘het lot van de dodo’ dreigt. Nu: de lange zonnedauw, een vleesetende plant die alleen gedijt op het laatste restje hoogveen. Waarom is het de moeite..

De herfst is het paddenstoelenseizoen bij uitstek, maar bij voldoende regen zijn ook in de zomer al volop paddenstoelen te vinden. Een voorbeeld hiervan is de panteramaniet, een mooie soort die je vooral in wegbermen op de..