De meeste schildpadtorren zijn groen of bruin, maar de alantschildpator is rood met zwart. Ze leeft op heelblaadjes

Week van de schildpadtor

EIS Kenniscentrum Insecten, SoortenNL
5-AUG-2024 - Schildpadtorren behoren tot de guitigste insecten. Het halsschild bedekt de hele kop en van onder hun platte pet kijken ze een beetje nerveus de wereld in. Ze bewegen snel met hun antennes en bij gevaar drukken ze hun schild op de ondergrond, onbereikbaar voor vijanden. De larven leven ter camouflage onder een poepparaplu. Tijd om deze dieren beter te leren kennen in de week van de schildpadtor.

In Nederland komen zestien soorten schildpadtorren voor. Ze behoren tot de bladkevers, waarvan de Coloradokever, het aspergehaantje en het elzenhaantje bekende vertegenwoordigers zijn. De meeste bladkevers zijn gespecialiseerde vegetariërs en de schildpadtorren zijn geen uitzondering. Er zijn bijvoorbeeld soorten gespecialiseerd op distels, munt of winde. Zowel de larven als de volwassen kevers eten van de bladeren.

De groene distelschildpadtor is de algemeenste Nederlandse soort. Ze leeft op distels

Paraplu van poep

De larven van schildpadkevers zijn heel opvallend. Ze hebben een rij gedoornde stekels die naar de zijkant uitsteken en boven op de achterlijfspunt staan twee lange haken. Hieraan spiezen ze hun eigen uitwerpselen en vervellingshuidjes, zodat er een dakje boven het lichaam ontstaat. Onder deze 'poepparaplu' zijn ze goed gecamoufleerd.

De larven van schildpadtorren hebben twee lange haken aan de achterlijfspunt (aangegeven met rode lijntjes). Hieraan spiezen ze vervelllingshuidjes en uitwerpselen

De alantschildpadtor is een geval apart. Waar de meeste schildpadtorren groen of bruin zijn, is de alantschildpadtor rood-zwart gekleurd. Vroeger was dit fraaie kevertje niet zo zeldzaam, maar tegenwoordig is ze beperkt tot de zuidelijke bible belt, van Zeeland tot het westen van Gelderland. Ze leven op vertegenwoordigers van het plantengenus alant, waarbij vooral heelblaadjes populair is.

De meeste schildpadtorren zijn groen of bruin, maar de alantschildpator is rood met zwart. Ze leeft op heelblaadjes

Oproep

Ga op zoek naar schildpadtorren! Begin eens met kijken op distels, munt en heelblaadjes. Als je er een ziet, maak dan foto's en voer ze in bij Waarneming.nl. Vermeld ook de waardplant, want dat helpt bij de determinatie.

Meer weten over schildpadtorren? Bekijk dan dit introductiefilmpje.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.Impressie Nederlandse schildpadtorren (Bron: EIS Kenniscentrum Insecten)

Iedere week staat een plant, dier of schimmel centraal in de Week van … Het is een initiatief van SoortenNL, hét kennisnetwerk voor wilde planten en dieren van Nederland. Een netwerk van organisaties die toegepast onderzoek doen en natuurgegevens verzamelen met hulp van duizenden vrijwilligers voor de bescherming van soorten en hun leefgebieden. Met die gegevens ontwikkelen we kennis over de staat van de natuur en verbeteren we beheer, beleid en betrokkenheid.

Tekst: Roy Kleukers, EIS Kenniscentrum Insecten en SoortenNL
Foto’s: Roy Kleukers; Wijnand van Buuren