Natuurberichten
Uitgever: Stichting Bargerveen
Stichting Bargerveen werkt aan duurzaam, systeemgericht herstel, ontwikkeling en behoud van natuur. Wij ontwikkelen ecologische kennis door middel van onderzoek, beheer-experimenten, monitoring en landschapsecologische systeemanalyses (LESA). Deze kennis vertalen we naar de praktijk van beheer en beleid.Pagina 7 van 14 - 133 Resultaten
Natuurherstel- en beheermaatregelen om negatieve effecten van stikstof op soorten en habitats tegen te gaan, zijn zoveel mogelijk ‘evidence-based’. Het opbouwen van kennis en het kritisch toetsen van praktijkervaringen stopt..
Een onbalans in voedingsstoffen doet de bossen op droge zandgronden de das om. Zowel voor de biodiversiteit als voor de bosbouw is de afname in vitaliteit van droge bossen een probleem. De Bosgroepen proberen in samenwerking met..
In een ven bij Eindhoven zijn afgelopen week honderd Snoeken uitgezet om de populaties van de exotische Amerikaanse hondsvis en Zonnebaars onder de duim te houden. Deze uitheemse soorten zijn alleseters en vormen een bedreiging..
Als de temperaturen binnenkort weer gaan stijgen, komen ook de bloembezoekende insecten weer tevoorschijn. In Nederland vormen de kalkgraslanden in Zuid-Limburg een waar Mekka voor veel soorten. Afgelopen jaar leverde onderzoek..
Natuurlijke kalkrotsen komen in Nederland niet voor. Er zijn echter wel veel open mergelgroeves in Limburg die een grote diversiteit aan planten- en diersoorten herbergen. De winning van mergel heeft daarmee naast schade ook..
De Mergelmier is een in Nederland zeer zeldzame bewoner van kalkgraslanden. Afgelopen zomer werd de soort door medewerkers van Stichting Bargerveen aangetroffen op de Sint-Pietersberg. Werpt het verschralen van de vegetatie door..
Ook in 2015 hield de enthousiaste redactie van Nature Today u op de hoogte van wat er in de Nederlandse natuur gebeurt. 704 berichten werden gepubliceerd. Dat brengt het totaal op meer dan 5700 berichten sinds de start op 20 maart..
De Brede geelgerande waterroofkever is een van de grootste, zeldzaamste en best beschermde Europese waterkevers. Het is de ambassadeur van hoogveen- en heidevennen met een hoge natuurkwaliteit, en wordt in Nederland alleen nog in..
Door de waterhuishouding in veengebieden te herstellen, komen er minder broeikasgassen vrij en kan CO2 vastgelegd worden. Natuurherstel in venen draagt daarmee bij aan oplossingen voor het klimaatprobleem. Maatregelen in de..
In de afgelopen zeven jaar is Natuurbericht.nl uitgegroeid tot een gerenommeerd platform waar biologen van meer dan 15 organisaties dagelijks berichten over actuele ontwikkelingen in de Nederlandse natuur publiceren. Natuurbericht..