Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging

De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).

Pagina 54 van 68 - 674 Resultaten

Pruikzwam

Door samenwerking van de firma Eijkelboom uit Apeldoorn en het landgoed Tongeren te Epe is de beukenstam waar al enige jaren de zeldzame Pruikzwam op groeit van de houtkachel gered en verplaatst naar een plekje op het landgoed..


Lees verder 21 maart 2012   12 jaar oud
Peperbus

Vorige week is aan de Walcherse zuidwestkust een nieuwe vindplaats ontdekt van de internationaal als zeldzaam te boek staande Peperbus. Deze paddenstoel heeft kalkrijk zand nodig en wordt in Nederland in de duinen gevonden...


Lees verder 14 maart 2012   12 jaar oud
vierslippige aardster

Net voordat de brullende zaagmachines een waardevol sparrenbos bereikten, kon de kap ervan voorkomen worden...


Lees verder 7 maart 2012   12 jaar oud
Geel stromakelkje

Onlangs is in het Voorsterbos bij Kraggenburg de zeldzame paddenstoel Geel stromakelkje gevonden. Een primeur, want dit is een nieuwe soort voor de provincie Flevoland. De soort is bovendien sinds 1990 pas vijf keer in Nederland..


Lees verder 2 maart 2012   12 jaar oud
Roze grondschijfje

Vanaf februari en zodra de sneeuw weg is, kan het Roze grondschijfje gevonden worden. Sinds kort blijkt dat deze soort, die vrijwel exclusief in Nederland voorkomt, jarenlang een verkeerde naam heeft gedragen. Hij blijkt zelfs nog..


Lees verder 22 februari 2012   12 jaar oud

Met behulp van speciale technieken is het mogelijk de ontwikkeling van een paddenstoel versneld te laten zien, maar hoe doe je dat zelf? Vincent Schoutsen legt uit hoe hij de vijf dagen durende ontplooiing van de Traliestinkzwam..


Lees verder 15 februari 2012   12 jaar oud
Broeikasporia

De eerste nieuwe paddenstoelensoort voor Nederland heeft zich half januari al getoond. Tot nu toe was de Broeikasporia alleen in kassen waargenomen...


Lees verder 8 februari 2012   12 jaar oud
Achroomyces 2
Schijftrilkorstje

Schijftrilkorstjes groeien graag op afgestorven lindentakken. Ze zijn pas sinds kort uit ons land bekend, en op de Verspreidingsatlas staat zelfs nog geen enkele stip. Raadselachtig, want ze lijken haast net zo algemeen als hun..


Lees verder 1 februari 2012   12 jaar oud

Voor het eerst is aangetoond dat schimmels in staat zijn lood om te zetten in voor het milieu onschadelijke stoffen. De hiervoor verantwoordelijke schimmels zijn echter ook op andere gebieden actief...


Lees verder 25 januari 2012   12 jaar oud
Holsteelboleet

Nu uit recent onderzoek blijkt dat in de naaldbossen in het Drents-Friese Wold veel zeldzame, paddenstoelen voorkomen, is Staatsbosbeheer bereid de laatste waardevolle sparrenbossen te behouden...


Lees verder 11 januari 2012   12 jaar oud

Archief