Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging

De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).

Pagina 5 van 68 - 673 Resultaten

Een wandeling in de buurt met een kleinkind in de kinderwagen bracht een paar interessante soorten zakjeszwammen aan het licht. Veel zakjeszwammen moeten microscopisch worden gedetermineerd. Dat komt omdat er soorten zijn die als..


Lees verder 9 februari 2024   9 mnd oud

Afgelopen week werden er in de duinen mooie Winterhoutzwammen aangetroffen op berkentakken die langs een pad op de grond lagen. Eindelijk weer eens paddenstoelen met steel en hoed, want het is niet dik gezaaid met..


Lees verder 2 februari 2024   9 mnd oud

De tegenwoordige zachte winters zijn ideaal voor het speuren naar misschien wat veronachtzaamde maar interessante paddenstoelensoorten. Allerlei houtzwammen en korstjes zijn nog in groten getale te vinden. Hoewel dit geen echte..


Lees verder 24 januari 2024   9 mnd oud

Er komen ook paddenstoelen in de winter voor, die niet per se tot de winterpaddenstoelen kunnen worden gerekend. Het zijn soorten die je net zo goed in oktober tegen zou kunnen komen. Een daarvan is het Gekraagd mosklokje dat..


Lees verder 14 januari 2024   10 mnd oud

Het afgelopen jaar was niet alleen het warmste jaar sinds de metingen van het KNMI, maar ook het meest stormachtige. Zomerstorm Poly behoorde zelfs tot de krachtigste in 50 jaar. De laatste storm van dit jaar had de naam Pia en..


Lees verder 3 januari 2024   10 mnd oud

Oude dijken afzoeken naar wasplaten in Noord-Holland blijkt een belangrijke bezigheid, gezien de bijzondere, uiterst zeldzame soorten die er kunnen worden aangetroffen. We hebben een internationale verantwoordelijkheid voor deze..


Lees verder 22 december 2023   10 mnd oud
Gele trilzwam - primair

Trilzwammen zijn winterpaddenstoelen. Met zacht winterweer heb je grote kans om ze te vinden. Bij vorst verschrompelen ze, om na de dooi weer op te zwellen. Gele trilzwam valt door zijn kleur meteen op in het winterlandschap...


Lees verder 18 december 2023   11 mnd oud
NIeuwe boleet Aureoboletus projectellus lead

Een Amerikaanse boleet is via Oost-Europa eindelijk ook in Nederland terechtgekomen. Kenners van exoten hadden deze boleet allang in Nederland verwacht en dat ook voorspeld. Vooral omdat de soort in Duitsland flink in aantal was..


Lees verder 13 december 2023   11 mnd oud

Soms kom je ze tegen, duivelseieren! Daar komen geen duivels uit gekropen, maar wel stinkzwammen. Op een excursie naar de zeeduinen werden ze ook gevonden. Op deze locatie zijn duivelseieren meestal van de Duinstinkzwam. Meestal,..


Lees verder 6 december 2023   11 mnd oud
Duinvegetatie met rendiermossen

Peter Eenshuistra uit Venlo is specialist in paddenstoelen, mossen, korstmossen én planten en draagt al decennia bij aan onderzoek naar deze soortgroepen. Wie is Peter en waar komt zijn passie voor de Nederlandse flora vandaan?..


Lees verder 28 november 2023   11 mnd oud

Archief