Natuurberichten
Uitgever: De Vlinderstichting
De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.Pagina 46 van 195 - 1947 Resultaten

Deze week verscheen het rapport 'Stikstof en natuurherstel', geschreven door elf vooraanstaande wetenschappers op het gebied van stikstofecologie en biodiversiteit. De conclusie van de wetenschappers is duidelijk. Om natuur te..

Laserscanning vanuit de lucht levert gedetailleerde 3D-opnames van het landschap. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en De Vlinderstichting gebruikten deze data om de habitats van vlinders te bestuderen. Zij ontdekten..

Vorige week liepen we in ons T-shirt en zagen we overal citroenvlinders en dagpauwogen. Zelfs de vlinders die als pop overwinterden, zoals oranjetipjes en de koolwitjes, waren al volop aanwezig. En nu hagel, sneeuw en harde wind...

Na een eerste waarneming in Nederland in 2003 heeft de gaffelwaterjuffer zich in 2007 in Zeeuws-Vlaanderen gevestigd. De laatste jaren wordt deze blauwe waterjuffer snel algemener in het zuiden van Nederland. Inmiddels is de..

Wie in de schemer weleens buiten is, zal het zijn opgevallen dat de eerste nachtvlinders alweer rondvliegen. Vooral spanners, die qua bouw wat weg hebben van dagvlinders en een rustige sierlijke vlucht hebben, zijn soms talrijk..

Er zijn altijd wel warmere en zonnige perioden in de eerste drie maanden van het jaar. Dan worden er ook altijd wel wat vlinders gezien. De overwinteraars komen dan tevoorschijn en vooral de citroenvlinders zijn dan erg opvallend...
Het duurt niet lang meer of het vlinderseizoen barst los. Binnen twee weken zullen veel vlinders uit overwintering komen en zullen er nieuwe vlinders uit hun pop komen. Gelukkig geven heel veel mensen al door als ze ergens..

De eikenprocessierups zorgde ook in 2020 weer voor overlast en ophef. In Gelderland loopt al enkele jaren een onderzoek naar het effect van bloemrijke bermen op natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. De resultaten..

In 2008 werd de libellenbijtmug voor het eerst in Nederland aangetroffen. Dit was in het Nationaal park Weerribben-Wieden. De libellenbijtmug behoort tot de familie van de knutjes en de vrouwtjes zuigen vocht uit de vleugels van..

Fladderend van bloem tot bloem. Zo kennen we veel vlinders: op zoek naar nectar. Maar soms leven vlinders ook van heel andere dingen en voeden ze zich met mineralen uit vochtige plekken en sap van bloedende bomen. Of ze komen naar..