Natuurberichten
Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland
Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.Pagina 41 van 77 - 762 Resultaten

Deze winter zijn in vier belangrijke natuurgebieden in Nederland voor het eerst alle slapende ganzen en zwanen geteld. Dankzij tientallen tellers weten we nu veel meer over het gebruik van de Oostvaardersplassen, Biesbosch, het..

Vorig jaar zijn veel nieuwe mosselbanken ontstaan in de Waddenzee. Dit was voor het eerst sinds 2005. Onderzoekers van het project Mosselwad zien dat vooral in de oostelijke Waddenzee veel nieuwe zaadbanken met jonge mossels te..

De ringmus wordt steeds schaarser in Nederland, zo blijkt uit de laatste peilingen van Sovon Vogelonderzoek Nederland. In de jaren zeventig was de soort nog een algemene standvogel in Nederland, nu is zijn aanwezigheid veel minder..

In verschillende delen van West-Europa leven forse populaties halsbandparkieten. Het gaat om nakomelingen van ontsnapte kooivogels die zich in stedelijk gebied soms verrassend goed weten te handhaven. Hun broedprestaties zijn..

Sinds de klapekster na 1998 als broedvogel is verdwenen uit ons land, moeten we het doen met trekkers en overwinteraars, voornamelijk uit Zweden. Om meer inzicht te krijgen in de aantallen en verspreiding in relatie tot..

Komend weekend vindt de 47e Midwintertelling van watervogels plaats. Deze telling draagt ook bij aan de nieuwe Vogelatlas. Draag je steentje bij en doe mee!..

De afgelopen weken was de waterstand in de grote rivieren van ons land erg hoog. Langs de Waal, Rijn en IJssel stonden de uiterwaarden onder water. Voor veel watervogels ontstonden nieuwe voedselplekken, waar ze dan ook volop van..

Niet iedereen houdt van vuurwerk. Dat blijkt uit het grote aantal meldingen van overlast op het meldpunt vuurwerkoverlast in de afgelopen week. Ook vogels houden niet van het menselijke lawaai rond de jaarwisseling. Ze gaan bij..

De middelste bonte specht timmert nog steeds flink aan de weg in ons land. In het oosten van Nederland profiteert deze soort nu al meer dan vijftien jaar van de uitbreiding en veroudering van loofbossen. In 2012 werden in Twente..
De Waterrietzanger, een voormalige broedvogel, doet Nederland alleen nog op de trek aan. Geolocators onthullen hoe ze uit Wit-Rusland, Polen en de Oekraïne naar de warme streken van Senegal en Mali trekken...