Natuurberichten
Uitgever: De Natuurkalender
De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.Pagina 37 van 73 - 721 Resultaten

Na een koele, sombere en natte zomer worden we nu getrakteerd op heerlijk warm en zonnig najaarsweer. Ondanks het fijne zonnetje hebben we, met name in een boomrijke omgeving, toch te maken met wat neerslag: momenteel regent het..

Rond deze tijd van het jaar zijn de oorwormen volwassen. In tegenstelling tot wat hun naam impliceert, betekent dit niet dat ze nu op zoek gaan naar verse mensenoren. Voor deze kruipers met een grote tang op hun achterste is het..

Het is herfst en dat is buiten aan een aantal bomen al goed te zien. De eerste gele en rode herfstkleuren zijn verschenen en er zijn zelfs hier en daar al kale bomen te zien. Is dit normaal? Hoe verloopt de herfst verder? En is er..

Het is een bijzonder slecht jaar voor de brandnetels. Tot nu toe zijn er door het Leids Universitair Medisch Centrum zestig procent en het Elkerliek ziekenhuis in Helmond dertig procent minder pollen geteld vergeleken met een..

Dit jaar halen de fruittelers een overdadige fruitoogst binnen. Eerder deze zomer werd al een zeer vroege, goede kersen- en pruimenoogst binnen gehaald. Nu wordt er hard gewerkt aan de overvloedige oogst van appels en peren. Het..

Als gevolg van klimaatverandering migreren plant- en diersoorten sneller noordwaarts dan gedacht. Ze zouden gemiddeld de snelheid van klimaatverandering kunnen bijhouden. Zowel Trouw als De Volkskrant nuanceren in een commentaar..

Dit jaar lag de overlast door wespen bijna veertig procent lager dan in het topjaar 2009. Na de zeer goede weersomstandigheden dit voorjaar kwamen relatief veel wespennesten tot ontwikkeling. De extreem natte zomer in combinatie..

Door de combinatie van het zeer droge en warme voorjaar met de koele en zeer natte zomer zien we een bijzondere ontwikkeling van rozekevers, meikevers, snuitkevers en langpootmuggen. Een deel van de engerlingen, de larven van de..
Uit een kiemexperiment van het RIKILT, Wageningen UR en De Natuurkalender blijkt dat bijna veertig procent van de ambrosiazaden, afkomstig uit in Nederland opgegroeide planten, kiemkrachtig is. Hiermee is voor het eerst bewezen..

Op de twaalf vaste vanglocaties van het Natuurkalender programma van Wageningen University zijn dit jaar al meer teken gevangen dan totaal in elk van de jaren 2007 tot en met 2010. Dit komt als een totale verrassing omdat we juist..