Natuurberichten

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.

Pagina 37 van 72 - 717 Resultaten

Conference peer. GNU-licentie

Dit jaar halen de fruittelers een overdadige fruitoogst binnen. Eerder deze zomer werd al een zeer vroege, goede kersen- en pruimenoogst binnen gehaald. Nu wordt er hard gewerkt aan de overvloedige oogst van appels en peren. Het..


Lees verder 16 september 2011   13 jaar oud
graszanger, wikipedia, GNU Free Documentation License

Als gevolg van klimaatverandering migreren plant- en diersoorten sneller noordwaarts dan gedacht. Ze zouden gemiddeld de snelheid van klimaatverandering kunnen bijhouden. Zowel Trouw als De Volkskrant nuanceren in een commentaar..


Lees verder 13 september 2011   13 jaar oud
Duitse wesp

Dit jaar lag de overlast door wespen bijna veertig procent lager dan in het topjaar 2009. Na de zeer goede weersomstandigheden dit voorjaar kwamen relatief veel wespennesten tot ontwikkeling. De extreem natte zomer in combinatie..


Lees verder 10 september 2011   13 jaar oud
Meikever op 27 augustus 2011

Door de combinatie van het zeer droge en warme voorjaar met de koele en zeer natte zomer zien we een bijzondere ontwikkeling van rozekevers, meikevers, snuitkevers en langpootmuggen. Een deel van de engerlingen, de larven van de..


Lees verder 2 september 2011   13 jaar oud
Ambrosia Bloei

Uit een kiemexperiment van het RIKILT, Wageningen UR en De Natuurkalender blijkt dat bijna veertig procent van de ambrosiazaden, afkomstig uit in Nederland opgegroeide planten, kiemkrachtig is. Hiermee is voor het eerst bewezen..


Lees verder 31 augustus 2011   13 jaar oud
Teken alle stadia. Foto Fedor Gassner, Wageningen Universiteit. Foto niet gebruiken zonder zijn toestemming
Van links naar rechts de larve, nimf, mannetje en het vrouwtje van de schapenteek (foto: Fedor Gassner)

Op de twaalf vaste vanglocaties van het Natuurkalender programma van Wageningen University zijn dit jaar al meer teken gevangen dan totaal in elk van de jaren 2007 tot en met 2010. Dit komt als een totale verrassing omdat we juist..


Lees verder 28 augustus 2011   13 jaar oud
Spoorkrekel Eumodicogryllus bordigalensis uit Griekenland

Een nieuwe studie liet vorige week in het wetenschappelijke tijdschrift Science zien dat leefgebieden van 764 planten- en diersoorten de afgelopen jaren als gevolg van temperatuurstijging gemiddeld 17 kilometer per tien jaar naar..


Lees verder 23 augustus 2011   13 jaar oud
Zomereik met eikels

De eerste eikels van dit jaar zijn weer rijp. Dit past in het beeld van de afgelopen tien jaar. Ten opzichte van halverwege vorige eeuw is het een vervroeging van een maand...


Lees verder 20 augustus 2011   13 jaar oud
Bloem bijvoet foto door KU Leuven Paul Busselen. Met toestemming

Diverse hooikoortspatiënten hebben de afgelopen dagen flinke hooikoortsklachten gehad. Het pollen van bijvoet is zeer waarschijnlijk de boosdoener. Rond deze tijd van het jaar zijn de bijvoetpollenconcentraties in de lucht het..


Lees verder 15 augustus 2011   13 jaar oud
Blauwe bes, GNU-licentie voor vrije documentatie

Augustus is de oogstmaand bij uitstek. Momenteel is er volop fruit te plukken in de tuin en daarbuiten. Augustus is de maand van de pruimen, bramen, frambozen, rozenbottels, verschillende soorten bessen en de eerste appels en..


Lees verder 13 augustus 2011   13 jaar oud

Archief