Natuurberichten

Uitgever: Zoogdiervereniging

De Zoogdiervereniging zet zich in voor de studie en de bescherming van alle in het wild levende zoogdieren en hun leefgebieden.

Pagina 35 van 97 - 967 Resultaten

Zee met inzet kader ruige dwergvleermuis

Door terugmeldingen van geringde vleermuizen is bekend dat sommige Europese vleermuissoorten over grote afstanden migreren en dat dieren daarbij ook de Oostzee en de Noordzee kunnen oversteken. Geen geringe prestatie voor een dier..


Lees verder 6 december 2018   6 jaar oud
Steenmarter

Bastiaan Schuit van de Boommarterwerkgroep PWN-NHD stond raar te kijken toen hij de door de cameraval opgenomen beelden zat te bekijken. De camera had al regelmatig boommarters vastgelegd, maar op deze beelden was duidelijk een..


Lees verder 29 november 2018   6 jaar oud
vuursalamander

Zuid-Limburg is een bijzonder stukje Nederland. In de heuvels, op de plateaus en in de groene beekdalen komen soorten voor die nergens anders in Nederland zijn te vinden. De geel-zwarte vuursalamander, de illustere korenwolf en de..


Lees verder 27 november 2018   6 jaar oud
Franjestaart in een speciaal daarvoor geplaatste wegkruipsteen

Voor vleermuizen gaat de periode van winterslaap nu echt in. De helft van de Nederlandse soorten overwintert graag in oude bunkers, mergelgroeven, forten en speciaal aangelegde vleermuiskelders. Dit jaar besteedde de..


Lees verder 22 november 2018   6 jaar oud
Wild zwijn

Afrikaanse varkenspest is een voor varkensachtigen dodelijke en zeer besmettelijke ziekte. De ziekte verspreidt zich sinds 2007 over het Europese continent, heeft geleid tot massale sterfte in populaties wilde zwijnen en zorgt..


Lees verder 15 november 2018   6 jaar oud
Het gebouw van Museum Klok en Peel met een groen dak en nestkasten

Vogelbescherming Nederland en de Zoogdiervereniging werken al een aantal jaren hard aan het stimuleren van natuurinclusief bouwen. Daarmee krijgen vogels en vleermuizen woonruimte in gebouwen en biedt het groen in de omgeving..


Lees verder 9 november 2018   6 jaar oud
Bij permanente wintertijd zal ook wegverlichting 's avonds langer branden.

In het recente debat over de keuze voor het afschaffen of behouden van de zomertijd is vooral aandacht besteed aan maatschappelijke en economische gevolgen. Over de gevolgen voor de natuur werd echter gezwegen. Onterecht, volgens..


Lees verder 8 november 2018   6 jaar oud
Hazelmuis

In Zuid-Limburg vind je prachtige bosranden met bramen, struiken en bes- en vruchtdragende bomen. Ideaal leefgebied voor de hazelmuis, maar om deze bosranden in stand te houden is beheer op maat nodig in ruimte en tijd, waarbij..


Lees verder 2 november 2018   6 jaar oud
Otter

Toen de otter in 1988 in Nederland uitstierf, verdwenen otters tot ver in Oost-Duitsland. Maar het gaat momenteel ook in Duitsland beter. Sinds de Wende in 1989 worden otters beschermd en worden maatregelen genomen om de..


Lees verder 25 oktober 2018   6 jaar oud
Vaak blijven de resultaten van vleermuisonderzoek bij windturbines geheim.

De natuurstudie in Nederland is booming. In de eerste plaats door moderne citizen science, maar ook door de wettelijke noodzaak voor informatie over beschermde soorten. Helaas blijft onbekend ook onbemind en vooral een probleem..


Lees verder 18 oktober 2018   6 jaar oud

Archief