Natuurberichten

Uitgever: Wageningen University

Pagina 34 van 46 - 458 Resultaten

Strandje waar je larven en verse libellen kunt vinden

Piepkleine plastic deeltjes zijn extreem lastig te meten in het milieu, waardoor het vaststellen van de risico’s vrijwel onmogelijk is. Onderzoekers van Wageningen University & Research leveren nu voor het eerst een mechanistische..


Lees verder 18 oktober 2016   8 jaar oud
Limosa limosa. Grutto

Een studententeam van Wageningen University voert een onderzoek uit voor Nature Today. Het doel is te onderzoeken hoe recreanten natuur en natuurapps gebruiken en beleven. Het team kijkt onder andere welke behoefte er nog is aan..


Lees verder 7 oktober 2016   8 jaar oud
Bladaantasting met fytoftora op het aardappelras 'Parel'

Een team van Europese onderzoekers heeft in de afgelopen jaren de genetische variatie verspreiding van de veroorzaker van gevreesde aardappelziekte phytophthora in kaart gebracht. Dat gebeurde op een schaal die uniek is in de..


Lees verder 29 september 2016   8 jaar oud
Suzuki-fruitvlieg op prunus lauruscerus, Laurier 18-9-2016

De suzuki-fruitvlieg blijkt inmiddels op grote schaal vruchten in de natuur aan te tasten. De afgelopen zeer warme periode stimuleerde de verdere uitbreiding van deze schadelijke fruitvlieg. Doordat de vruchten van soorten als..


Lees verder 25 september 2016   8 jaar oud
natuurlijke strook in maisakker

Natuurbeheer door boeren komt niet vanzelf tot stand. Deelname aan het stelsel van agrarisch natuurbeheer waarbij de overheid beheersovereenkomsten met boeren afsluit maar ook aan andere initiatieven vanuit de markt en vanuit..


Lees verder 24 september 2016   8 jaar oud
Bolsters van beukennootjes in juni 2016

Er zijn volop beukennootjes. Het is voor het eerst sinds in ieder geval 1990 dat beuken vier jaar op rij beukennootjes dragen. Hoge temperaturen in de voorgaande zomer en herfst lijkt de aanmaak van bloemen voor het jaar erna te..


Lees verder 18 september 2016   8 jaar oud
Hoornaar

De grootste wespensoort van Nederland, de hoornaar, komt dit jaar in opvallend grote aantallen voor in delen van Friesland, Groningen, de kop van Overijssel en het noorden van Drenthe. Ze zijn ook agressiever dan normaal. Het is..


Lees verder 15 september 2016   8 jaar oud
Suzuki-fruitvliegjes in feromonval eikenprocessie -vrouwtje met eitje

In de feromoonvallen die gebruikt worden om de vlucht van eikenprocessievlinders te volgen worden opvallend veel suzuki-fruitvliegen aangetroffen. Tot nu toe werden ze incidenteel in de vallen aangetroffen, vooral in het..


Lees verder 10 september 2016   8 jaar oud
Kaart van het Amazonegebied met in lichte kleuren veel en in donkerpaars weinig dynamiek, dat wil zeggen: een klein herstelvermogen. De donkere gebieden (0.3) verkeren in een kwetsbare toestand.

De laatste decennia zijn door droogte en hitte in verschillende delen van de wereld bossen massaal afgestorven. Een internationaal team van wetenschappers onder leiding van onderzoekers van Wageningen University heeft een manier..


Lees verder 6 september 2016   8 jaar oud
Meikever mannetje

De goede omstandigheden in mei en vervolgens de natte omstandigheden in juni en juli is gunstig geweest voor vele insecten die in die periode vliegen en ei afzetten. Meikevers en rozenkevers hebben hier enorm van geprofiteerd. ..


Lees verder 4 september 2016   8 jaar oud

Archief