Natuurberichten
Uitgever: Stichting ANEMOON
Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.Pagina 30 van 46 - 460 Resultaten
In het voorjaar, bij de stijging van de watertemperatuur in het Grevelingenmeer, ontstaan er twee horizontaal gestapelde waterlagen met verschillende watertemperatuur. De scheiding tussen de twee waterlagen noemen we de..
De Trage kroonslak is in 1997 en 1998 voor het eerst in de Nederlandse kustwateren aangetroffen. In beide jaren zijn in totaal slechts drie exemplaren van deze zeenaaktslak in de westelijke Oosterschelde waargenomen. Pas 13 jaar..
Op de Nederlandse zeenaaktslakken worden regelmatig infecties met parasitaire roeipootkreeftjes Copepoda aangetroffen. Bijna altijd wordt bij geïnfecteerde Nederlandse zeenaaktslakken slechts één van drie soorten parasieten..
De Lobjesspons werd voor het eerst in 2006 op de Nederlandse kust bij Neeltje Jans, in de monding van de Oosterschelde, aangetroffen. Tot recent bleef het hier een schaarse tot zeldzame soort. Dit jaar is de spons echter aan een..
De Raad van State heeft gisteren uitspraak gedaan in een zeer belangrijke kwestie voor de Noordzee. In 2011 voer de milieuorganisatie Greenpeace de Noordzee op om in het natuurgebied de Klaverbank, zo’n 160 kilometer ten..
De Grote vlokslak is een zeenaaktslak die we vooral in de winter en het voorjaar in onze kustwateren kunnen aantreffen. De eerste jonge dieren worden meestal pas eind augustus of in september waargenomen. Afgelopen zondag hebben..
Vorig jaar heeft natuurbericht.nl een sponsor actie georganiseerd om geld op te halen om dit forum deels te kunnen financieren. Onder de sponsoren werden meerdere prijzen verdeeld. Stichting ANEMOON stelde een excursie langs de..
Vorig weekend nam een sportduikster bij Dreischor in het Grevelingenmeer een levende, volwassen Bonte mantel waar, een tweekleppig weekdier dat zeer zelden op de Nederlandse kust wordt waargenomen. Hoe dit prachtige schelpdier..
Het is een opmerkelijk natuurfenomeen dat zich niet ieder jaar even sterk manifesteert. Maar nu is het weer goed raak. In onze kustwateren zijn de Schuimalgjes van het geslacht Phaeocystis weer aan het bloeien. In korte tijd is er..
Het voorjaar is voor veel sportduikers een hoogtepunt in hun duikseizoen. Ondanks de lage zeewatertemperatuur kijken zij reikhalzend uit naar de periode dat het zeewater acht tot tien graden of hoger wordt. Pijlinktvissen en..