Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Door de handhaving van wet- en regelgeving draagt de NVWA bij aan het behoud van natuur in Nederland en daarbuiten.

Pagina 3 van 5 - 49 Resultaten

Myriophyllum brasiliensis

Tot voor kort kenden we in Nederland naast drie inheemse vederkruiden (Myriophyllum) ook twee uitheemse vederkruiden: Ongelijkbladig vederkruid en Parelvederkruid. Beide exotische soorten zijn behoorlijk invasief. Recent is op een..


Lees verder 8 maart 2022   3 jaar oud
Alsemambrosia

Moet je uitheemse planten wel of juist niet bestrijden? In deze terugkerende discussie gaat het vaak over of een soort schadelijk zou kunnen zijn voor onze natuur, of economie. Gezondheidsrisico’s worden minder vaak als argument..


Lees verder 3 augustus 2021   3 jaar oud
Aziatische hoornaar

Het aantal nesten van de Aziatische hoornaar is het afgelopen jaar toegenomen. Het opsporen van nesten kan niet slechts meer door enkele experts worden gedaan. Daarom is er voorlichtingsmateriaal ontwikkeld, dat door iedereen met..


Lees verder 29 juni 2021   3 jaar oud
watercrassula

Watercrassula is een vijverplant die zich snel over de Nederlandse natuur heeft verspreid. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? De plant is schadelijk voor de natuur; de minister van LNV onderneemt actie. ..


Lees verder 6 april 2021   3 jaar oud

In Nederland kennen we slechts twee inheemse landplatwormen. Het aantal gesignaleerde exotische soorten is echter veel groter! De kennis over deze exoten is helaas zeer gering. Om daar verandering in te brengen, zijn een zoekkaart..


Lees verder 30 maart 2021   4 jaar oud
Tuin er niet in

De dagen lengen, de vogels beginnen te fluiten en veel mensen krijgen zin om in hun tuin te werken en nieuwe tuinplanten aan te schaffen. Weet jij welke tuinplanten een risico kunnen zijn voor de natuur? Daar hebben wij nu een..


Lees verder 9 maart 2021   4 jaar oud
Fallopia × conollyana

Bij een berminventarisatie langs de N310 ter hoogte van Elspeet is een Fallopia × conollyana plant aangetroffen. F. x conollyana is een kruising tussen Japanse duizendknoop en Chinese bruidssluier. Behalve een eerdere melding in..


Lees verder 18 februari 2021   4 jaar oud
Hamerhoofdlandplatworm

Met de import van sierplanten liften onbedoeld ook uitheemse planten, dieren en andere organismen mee. Een aantal daarvan vestigt zich in ons land. Hoe vaak komt dit voor en is dat een probleem voor de natuur?..


Lees verder 15 februari 2021   4 jaar oud
Cotoneaster divariacatus op merchelgroeve richels

De sierteeltketen is een belangrijke introductieroute van uitheemse planten. Verschillende uitheemse sierplanten verwilderen, en vestigen zich in ons land buiten tuinen. Een deel van deze verwilderde sierplanten is (potentieel)..


Lees verder 8 februari 2021   4 jaar oud
zonnebaars lead

De zonnebaars, een mooie vis die vaak in vijvers wordt gehouden bij koi karpers om ze vrij te houden van parasieten. Maar ook een invasieve exoot die is opgenomen in de Europese Unielijst met soorten die de inheemse natuur..


Lees verder 4 september 2020   4 jaar oud

Archief