Natuurberichten

Uitgever: Stichting ANEMOON

Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.

Pagina 26 van 48 - 477 Resultaten

Zeespriet-kroonslak

Nederland kan alweer een soort aan haar zeenaaktslakkenlijst toevoegen. Tijdens Expeditie Zuid 2016 van Stichting Duik de Noordzee Schoon werd de zeenaaktslak Doto pinnatifida aangetroffen op Nederlands grondgebied. Deze soort..


Lees verder 10 juli 2016   8 jaar oud
eenmalig gebruik - Witgezoomde knuppelslak Eubranchus linensis, Oosterschelde, 2016. Op dit exemplaar zijn de oranje vlekken en de (onderbroken) witte rand rondom de voet duidelijk te zien

Nederland is een soort rijker dan gedacht. Het gaat om een zeenaaktslak die hier al veel langer is. De verwante Bleke knuppelslak wordt al jaren in de Zeeuwse Delta waargenomen, maar nu blijkt het bij een deel van die waarnemingen..


Lees verder 7 juli 2016   8 jaar oud
Asfaltering van de getijdenzone, zoals hier bij Westkapelle, heeft tot gevolg dat vrijwel alle leven uit deze zone jaren lang verdwijnt. In dit gebied kwam de Kleine alikruik rond 1976 nog voor.

In Nederland staat één alikruik te boek als 'zeldzaam'. De Kleine alikruik is een bijzondere vertegenwoordiger van een zeer smalle zone rondom de vloedlijn van pieren en havenhoofden (de zogenaamde spatzône). Onlangs bleek de..


Lees verder 3 juli 2016   8 jaar oud
De Kleine kartuizerslak Monacha cartusiana is een zeer elegante soort

De Kleine Kartuizerslak staat op de Rode Lijst van de Nederlandse weekdieren. Na 1950 was deze fraaie landslak door verstedelijking duidelijk afgenomen. Tijdens een recente inventarisatie in de Millingerwaard en Kekerdomse waard..


Lees verder 19 juni 2016   8 jaar oud
De Vergeten schorshoren (Balea heydeni). Het huisje is gedrongener dan dat van de Slanke schorshoren, met vaak iets bollere windingen en minder sterke ribbels. Het lichaam, met name de flanken en de kruipvoet, is bovendien lichter van kleur

Sommige landslakken leven vrijwel uitsluitend op boomschors. Het Nationaal Park De Biesbosch wordt al 15 jaar op dergelijke soorten geïnventariseerd. Eén slakje wist de onderzoekers daarbij echter steeds te ontlopen, ondanks..


Lees verder 5 juni 2016   8 jaar oud
Grondel Tridentiger barbatus

Op 18 mei deden duikers op duikstek de Bergse diepsluis in de Oosterschelde een opmerkelijke waarneming. Tussen de gebruikelijke zwarte grondeltjes en dikkopjes troffen ze een vreemd visje aan. Het viel direct op door de..


Lees verder 31 mei 2016   8 jaar oud
Wijngaardslak

Het was een zachte winter, maar het voorjaar was koud. Veel Wijngaardslakken sliepen nog wat langer uit in hun schuilplaatsen onder de grond. Inmiddels is de voortplantingstijd weer begonnen en staat voor deze grootste Nederlandse..


Lees verder 22 mei 2016   8 jaar oud
Loxosomella phascolosomata op het achtereind van de pindaworm Golfingia vulgaris

Bij biodiversiteitsonderzoek voor Rijkswaterstaat hebben biologen in de Noordzee vier nieuwe Nederlandse soorten solitaire kelkdiertjes gevonden. Het zijn daarmee tevens de eerste soorten van dit diertype die in de Nederlandse..


Lees verder 8 mei 2016   8 jaar oud
Het Schepje op het slib bij de Zoetersbout. De kop zit links en de ongeveer 4 centimeter lange slak begint zich net in te graven

Diep onder de waterspiegel bij Bruinisse kruipen momenteel over de slibhelling vele Schepjes rond. Dit is bijzonder want duikers zagen deze merkwaardige slakjes nog niet eerder levend in onze kustwateren. De Schepjes komen vooral..


Lees verder 29 april 2016   8 jaar oud
Amerikaanse zwaardschede

In onze wateren, zoet, zout en brak, worden steeds meer exotische schelpdieren aangetroffen. Toch zijn de recente waarnemingen van drie exotische schelpdieren in het Goese Meer opmerkelijk te noemen. Hoe hebben deze dieren dit..


Lees verder 24 april 2016   8 jaar oud

Archief