Natuurberichten
Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland
Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.Pagina 25 van 75 - 744 Resultaten
In een gemiddeld najaar zien we vooral in de derde week van oktober een duidelijke piek in de trek van roofvogels. Buizerd en sperwer komen dan in flinke aantallen door. Dit najaar druppelt het echter een beetje door zonder..
Twaalf broedgevallen van bijeneters in het afgelopen voorjaar. De Werkgroep Bijeneters Nederland schrijft er enthousiast over in het jaarverslag. ‘Nooit eerder broedden zoveel paartjes in ons land’, vertelt Hilbert Folkerts van de..
Het is half oktober, midden in de najaarstrek van vogels. Meestal noteren vogeltrektellers in Nederland en België tienduizenden vogels op de telposten deze dagen. Vinken, graspiepers en lijsters domineren de trek overdag. Het weer..
Verse, dode vogels kunnen onderzocht worden op ziektes zoals vogelgriep en het geel door het Dutch Wildlife Health Centre. Na melding op de Sovon-site wordt er contact opgenomen...
Je kunt er bijna je klok op gelijk zetten: noordoostenwind eind september en de eerste grote groepen kolganzen komen aan. Op woensdag 30 september was het dan zover. Met al dagenlang een stevige wind in de rug arriveerden..
Sinds 1980 verdween 77% van de Europese zomertortels. Met hun trektocht naar de Sahara nemen ze noodgedwongen een groot risico. Zenderonderzoek laat zien dat ze in de wintergebieden niet op één plek verblijven, maar rondtrekken...
IJsvogels hadden een heel goed broedseizoen. Er zijn dit jaar meer dan duizend broedparen. September is de tijd om ijsvogels te zien: er zijn er veel, en ze zijn luidruchtig...
Augustus en september zijn de maanden dat ortolanen op trek langskomen. Vergane glorie op trek, kun je wat melancholisch stellen. Ortolanen zijn sterk afgenomen in Europa en in Nederland zit broeden er sinds de eeuwwisseling niet..
De opmars van de middelste bonte specht in Twente zet nog steeds door. Ben Hulsebos, die dit voorjaar weer tellingen van tientallen vrijwilligers van Sovon coördineerde, meldt dit voorjaar 242 territoria middelste bonte spechten;..
Gierzwaluwen hangen niet langer in ons land rond dan strikt noodzakelijk. Vrijwel onmiddellijk na het uitvliegen van de jongen verdwijnen ze richting Afrika, de meeste in de tweede helft van juli. Dit jaar kwam er eind augustus..