Natuurberichten
Uitgever: EIS Kenniscentrum Insecten
EIS Kenniscentrum Insecten brengt de Nederlandse insecten en andere ongewervelden in kaart.Pagina 2 van 41 - 410 Resultaten
Het is deze week de week van de eendagsvlieg. Dat betekent elke dag een nieuwe eendagsvlieg! Vandaag de gewapende eendagsvlieg. In deze serie behandelen we zeven soorten haften, ter ere van de onlangs verschenen entomologische..
Het is deze week de week van de eendagsvlieg. Dat betekent elke dag een nieuwe eendagsvlieg! Vandaag is dat de gele driestaart. In deze serie behandelen we zeven soorten haften, ter ere van de onlangs verschenen entomologische..
Het is deze week de week van de eendagsvlieg. Dat betekent elke dag een nieuwe eendagsvlieg! Vandaag is dat schoraas, ook wel zomersneeuw genoemd. In deze serie behandelen we zeven soorten haften, ter ere van de onlangs..
Het is deze week de week van de eendagsvlieg. Dat betekent elke dag een nieuwe eendagsvlieg! In deze serie behandelen we zeven soorten haften, ter ere van de onlangs verschenen entomologische tabel ‘Haften van de Benelux’ waarmee..
Limonadewespen zijn het meest geteld in de derde Nationale Wespentelling, die plaatsvond van 17 tot en met 25 augustus 2024. Tijdens de Nationale Wespentelling zijn 857 tellingen gedaan. Dat is ruim vier keer zoveel als bij de..
Haften zijn heel bijzondere insecten. Ze worden ook wel eendagsvliegen genoemd, omdat de volwassen insecten maar kort leven. Het is de enige insectenorde waar de gevleugelde insecten nóg een keer vervellen. De mannetjes hebben..
De aantallen van de steenhommel zijn in 2024 veel lager dan in voorgaande jaren. Dit blijkt uit de resultaten van het Meetnet Hommels. Daarmee lijkt het een slecht jaar te worden voor deze algemeen voorkomende hommel. Mogelijk..
De Australische huisspin heeft zich gevestigd in Nederland op ten minste één plek. De verwachting is dat ze zich zal gaan uitbreiden, met name rondom bebouwing. Om de opmars te documenteren wordt gevraagd naar deze exotische spin..
Op 26 juli 2024 is een nieuwe populatie rozevleugels ontdekt in Groeve ’t Rooth in Zuid-Limburg. In 2019 werd deze sprinkhaan voor het eerst in Nederland waargenomen, maar sindsdien bleven vervolgwaarnemingen uit. Is nu de basis..
De ernstig bedreigde zandhommel bezoekt vooral klavers en distels, maar ook tal van andere planten. Dat blijkt uit de honderden waarnemingen die hommelliefhebber Gert Huijzers in de laatste jaren verzamelde. Rekening houden met de..