Natuurberichten

Uitgever: De Vlinderstichting

De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.

Pagina 2 van 195 - 1942 Resultaten

geklepelde oever - primair

Van de drie bekende maaimethoden brengt het gebruik van de klepelmaaier de meeste schade toe aan biodiversiteit. Dat blijkt uit een nieuwe literatuurstudie die De Vlinderstichting uitvoerde voor de Unie van Waterschappen. In de..


Lees verder 24 februari 2025   1 maand oud
Citroenvlinder winter - primair

Na een korte, vrij koude periode gaan nu de temperaturen weer flink omhoog. Overdag kan het zelfs vijftien graden worden en dan kunnen vlinders actief worden, mits de zon er af en toe bij komt. Het zijn nu nog voornamelijk de..


Lees verder 20 februari 2025   1 maand oud
Kruidenrijk grasland met vlinders - primair

Veel van de graslandvlinders in ons land zijn gebonden aan kruidenrijk, soortenrijk grasland met veel bloeiende planten. Dat soort graslanden vinden we nog in natuurgebieden en in sommige bermen. In de intensief agrarisch..


Lees verder 17 februari 2025   1 maand oud
Publiek LVD - primair

Op zaterdag 1 maart komen weer meer dan zeshonderd liefhebbers van vlinders en libellen bij elkaar tijdens de Landelijke Vlinderdag. Thema dit jaar is ‘Werken aan herstel’. Naast interessante presentaties en schitterende films is..


Lees verder 13 februari 2025   1 maand oud
Kleine voorjaarsspanner - primair

Het is nog winter, maar de aanwezigheid van een aantal voorjaarsspanners geeft al aanwijzingen dat de lente eraan komt. Voorjaarsspanners vliegen vroeg in het jaar, van januari tot in april. Je kunt ze vinden op verlichte plekken,..


Lees verder 10 februari 2025   1 maand oud
Tengere grasjuffer - primair

De tengere grasjuffer leeft een verborgen bestaan en is vrij zeldzaam, maar 2024 was een geweldig jaar voor deze kleine libel. Veel locaties waren tijdelijk geschikt en daar maakte de tengere grasjuffer dadelijk gebruik van. In..


Lees verder 6 februari 2025   1 maand oud
BAM akker - primair

Op de Zuid-Hollandse Eilanden zijn sinds 2024 innovatieve ‘Biodiverse Akker Mozaïek’-akkers en graanpercelen met ‘klaveronderzaai’ te vinden. Beide maatregelen bieden op het gehele perceel meer ruimte aan akkernatuur, op zo’n..


Lees verder 3 februari 2025   1 maand oud

Vaak worden dagvlinders weggezet als de kneusjes onder de bestuivers in vergelijking met bijen en zweefvliegen, maar ook ten opzichte van nachtvlinders. Onderzoek aan bestuiving van beemdkroon of Knautia, een voor veel..


Lees verder 30 januari 2025   2 mnd oud
dagpauwogenkerkhof - primair

Naar aanleiding van het Nature Today-bericht over de dagpauwogen van vorige week kwamen er veel reacties. Zo waren er vleermuisonderzoekers die melding maakten van grote aantallen in de bunkers waar ze overwinterende vleermuizen..


Lees verder 27 januari 2025   2 mnd oud
Dagpauwoog op wilg - primair

Er worden deze winter relatief veel waarnemingen doorgegeven van actieve dagpauwogen. De temperatuur is niet extreem hoog en veel zon hebben we ook niet gezien de afgelopen maanden, dus is de vraag waarom er zoveel worden gemeld...


Lees verder 23 januari 2025   2 mnd oud

Archief