Citroenvlinder winter - primair

Vlinders worden wakker

De Vlinderstichting
20-FEB-2025 - Na een korte, vrij koude periode gaan nu de temperaturen weer flink omhoog. Overdag kan het zelfs vijftien graden worden en dan kunnen vlinders actief worden, mits de zon er af en toe bij komt. Het zijn nu nog voornamelijk de vlinders die als imago de winter hebben doorgebracht, als vlinder dus. Voor de popoverwinteraars moeten we nog wat geduld hebben.

De dagpauwoog zal de komende dagen zeker te zien zijnOok de afgelopen dagen waren er al vlindermeldingen. Hoewel de temperatuur erg laag was, heeft de zon al wel kracht en op windbeschutte plekjes volop in de zon werden vlinders wakker uit hun winterslaap en actief.

De dagpauwoog is de meest gemelde overwinteraar. Dat is niet vreemd, want deze had een grote extra generatie in augustus en september en al die vlinders zijn in overwintering gegaan. Uiteraard zullen er wel de nodige het niet hebben gehaald, maar met zo’n massale start zullen ook flink wat de winter hebben overleefd.

Dagpauwogen overwinteren in holle bomen, tussen openhaardhout, in schuurtjes en bunkers, maar ook wel op zolders. Er is dan ook een grote kans dat u de komende dagen fladderende dagpauwogen in huis te zien krijgt. Die kunt u gerust naar buiten laten, ook al is de temperatuur nog niet echt hoog. Ze kunnen opwarmen in de zon en als het weer koud wordt, zoeken ze wel een nieuw plekje.

De vroege voorjaarsvlinders hebben behoefte aan warmte en zullen graag op goed reflecterende oppervlakten zitten. Boven: atalanta. Onder: gehakkelde aurelia

Ook deze kleine vos heeft een lekker plekje gevonden op een potscherfDe zon is van groot belang voor deze vroege vliegers, want ze hebben een optimale lichaamstemperatuur van zo’n 30 graden Celsius en dat is het natuurlijk bij lange na niet. Maar bij 13 graden en een volle zon gebruiken ze hun vleugels als zonnecollector en kunnen ze binnen een minuut die gewenste temperatuur bereiken. Je ziet ze in het voorjaar dan ook vooral op speciale plekken zonnen. Dat kan gaan om droge grassen en bladeren of andere reflecterende oppervlakten. Deze geven veel meer warmte af dan groene planten en dat hebben die vlinders prima door.

Naast de dagpauwoog zullen nu ook citroenvlinder en kleine vos tevoorschijn komen. De atalanta was vroeger een trekvlinder, die hier de winter ontvluchtte, maar tegenwoordig blijven er redelijk wat hier. In zo’n zachte winter zullen er veel zijn die het overleven en deze worden nu actief. Ook de gehakkelde aurelia overwintert als vlinder, maar meestal wordt deze iets later in het voorjaar actief. 

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting (leadfoto: citroenvlinder)