Natuurberichten

Uitgever: ARK Rewilding Nederland

ARK Rewilding Nederland verlegt grenzen voor wilde natuur met als resultaat robuuste natuurgebieden waar natuurlijke processen hun gang mogen gaan. Dat levert een grote rijkdom aan landschappen, planten en dieren op. Bovendien genereert die natuur inkomsten voor bijvoorbeeld recreatie, delfstoffenwinning en gezondheid. Vrij toegankelijke natuur is spannend én voorwaarde voor de betrokkenheid van mensen.

Pagina 19 van 56 - 559 Resultaten

Fanatieke stier in zijn kuil EENMALIG GEBRUIK

Voor het eerst is de uiterst zeldzame schubhaarkegelbij waargenomen in stierenkuilen in de Ooijpolder bij Nijmegen. Zij is een parasiet op het eveneens zeldzame zilveren fluitje, een behangersbij. Ook die nestelt voor het eerst in..


Lees verder 2 augustus 2020   4 jaar oud
Zwarte wouw op kadaver EENMALIG GEBRUIK

In het zuidoosten van Brabant zijn op 8 juli voor het eerst opnamen gemaakt van een zwarte wouw die van een kadaver eet. Dat is erg bijzonder, want deze zeldzame roofvogel komt niet veel voor in Nederland en laat zich bovendien..


Lees verder 26 juli 2020   4 jaar oud
Bodemwoeling en haar sleutelrol in de natuur EENMALIG GEBRUIK

Bodemwoeling is een belangrijke activiteit waarmee grazers een grote impact hebben op het landschap. Een keur aan gravers, schrapers, walsers, vegers en boorders bewerkt van nature de grond om zeer uiteenlopende redenen en ten..


Lees verder 19 juli 2020   4 jaar oud
Wolf eet van prooi. Aaseters profiteren van de wolf als aasleverancier. EENMALIG GEBRUIK

Wolven zijn predatoren die gemiddeld om de paar dagen een wild hoefdier doden, per roedel zo’n tweehonderd hoefdieren per jaar. Aaseters profiteren van de prooiresten die een wolf achterlaat. Toch worden wolvenprooien, of de..


Lees verder 5 juli 2020   4 jaar oud
Behaarde bijenwolf op bloem

Begin juni is de behaarde bijenwolf gezien in natuurgebied Siëndonk in het Kempen~Broek. Deze kever wordt zelden gezien in Nederland. ARK Natuurontwikkeling werkt in het Kempen~Broek al jaren aan het vergroten, vernatten en..


Lees verder 21 juni 2020   4 jaar oud
De goudjakhals: onverwachte nieuwkomer EENMALIG GEBRUIK

Na zich in Europa millennialang te beperken tot de Balkan en Hongarije en daar zelfs weg te kwijnen, breidde de goudjakhals zijn leefgebied de afgelopen twee decennia plotseling spectaculair uit, tot in ons land aan toe. Waarom..


Lees verder 7 juni 2020   4 jaar oud
Tauros EENMALIG GEBRUIK

Wat betekent de comeback van grazers en hun predatoren in Nederlandse natuurgebieden? Dit keer gaat het in de serie over natuurlijke begrazing over predatie van grote grazers in de natuur, en hoe grazers omgaan met de terugkeer..


Lees verder 30 mei 2020   4 jaar oud
Spreeuwen op een Schotse hooglander. EENMALIG GEBRUIK

Slaat de koe haar tong om die veel te scherp smakende kraailook of om die lekkere graspol? In de wisselwerking tussen planten, planteneters en roofdieren zijn talloze overlevingsstrategieën ontstaan. Zo ontwikkelde kraailook..


Lees verder 24 mei 2020   4 jaar oud
De stierenkuil en zijn sleutelrol in de natuur EENMALIG GEBRUIK

We hebben ze pakweg duizend jaar moeten missen in ons landschap, maar door de terugkeer van grote wilde grazers komen ook de zogenaamde stierenkuilen van rund en wisent weer terug. ARK-tekenaar Jeroen Helmer bracht de sleutelrol..


Lees verder 17 mei 2020   4 jaar oud
Een pas geboren konikveulen EENMALIG GEBRUIK

We zitten midden in het voorjaar en daarmee midden in de babyboom van de grote grazers in natuurgebieden. In deze bijdrage in onze serie over natuurlijke begrazing zoomen we in op de geboortes van veulens en kalveren en wat er..


Lees verder 10 mei 2020   4 jaar oud

Archief