Natuurberichten
Pagina 1532 van 1627 - 16269 Resultaten
Het aantal exotische waterplanten, vissen en andere dieren in Nederlandse sloten, plassen en rivieren neemt snel toe. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn het bewust en onbewust uitzetten van de nieuwe soorten, meeliften met de..
In veel beken en meren worden maatregelen getroffen om de waterkwaliteit te verbeteren en voor goede leefgebieden te zorgen. Toch blijft het ecologisch herstel vaak uit. De waterdieren die er thuis horen komen niet terug. Welke..
Vanaf juni zijn er al meer dan 10 meldingen van de seringenvlinder binnen gekomen. Deze zeldzame nachtvlinder heeft bijzonder geplooide vleugels, alsof er iets is mis gegaan bij het ontpoppen. Niets is minder waar en je kunt hem..
Op vrijdag 3 juli werd in Noord-Brabant de eerste juveniele levendbarende hagedis gezien! De volgende dag werden in een ander gebied, maar ook in Noord-Brabant, twee jonge levendbarende hagedisjes gezien. Dat is erg vroeg. Meestal..
Het verspreidingspatroon van sommige plantensoorten is moeilijk te verklaren. Waarom treffen we een soort op de ene plek veelvuldig aan en is hij op schijnbaar vergelijkbare plekken zeldzaam of afwezig? Kruisbladgentiaan is zo’n..
Van weidevogels is het bekend dat nesten en jongen verloren gaan door maaien. Maar minder bekend is dat de bosrietzanger daar ook gevoelig voor is. Deze vogel broedt in bermen en droge greppels en sloten, die vaak in deze tijd..
Wespen die goed kunnen leren, hebben grotere hersenen dan langzaam lerende soortgenoten. Maar dat heeft wel een prijs: ze leven korter. Dat ontdekte wespentrainer dr. Michaël van den Berg van Wageningen Universiteit...
Op een groot aantal verschillende plekken in ons land worden ze weer opvallend veel gemeld: kruisbekken. Deze hoofdzakelijk Noord-Europese broedvogel, broedt al erg vroeg in het jaar terwijl het nog hartje winter is. Na hun..
Vleermuizen die in bomen wonen, leiden een bijzonder verborgen bestaan, ver buiten het bereik van mensen. En meestal zijn de geluiden die ze maken voor ons blote oor niet hoorbaar. Maar juist nu kunt u ze de boom uit horen piepen...
De kleine ijsvogelvlinder is een bedreigde Rode Lijstsoort. In het Lampenbroek zijn, door vrijwilligers en de beheerder Natuurmonumenten, maatregelen genomen om het de soort naar de zin te maken en dit blijkt te werken! ..