Seringenvlinder: geplooid maar niet beschadigd
De VlinderstichtingBericht uitgegeven door De Vlinderstichting op donderdag 9 juli 2009
Vanaf juni zijn er al meer dan 10 meldingen van de seringenvlinder binnen gekomen. Deze zeldzame nachtvlinder heeft bijzonder geplooide vleugels, alsof er iets is mis gegaan bij het ontpoppen. Niets is minder waar en je kunt hem er zelfs goed aan herkennen.
Regelmatig kom je vlinders tegen waarbij de ontpopping niet vlekkeloos verloopt. Er zijn dan vlinders met stompjes vleugels, half opgepompte vleugels of ander ongemak. Bij de seringenvlinder is de bovenkant van de voorvleugel merkwaardig geplooid (zie foto’s). Toch is dit geen beschadiging, maar een kenmerk waarmee je hem goed op naam kunt brengen. Er zijn geen andere vlinders met deze vleugelvorm. De seringenvlinder is een zeldzaamheid in Nederland en daarom is het prettig dat je hem niet gemakkelijk kunt verwarren met andere soorten. De kleur is bruinig met een violette zweem en een opvallende bruine lijn schuin over de vleugels.
De eerste melding kwam uit Mook op 3 juni. Daarna zijn er ook meldingen op landkaartje, telmee en waarneming.nl uit Maasgouw, Rijssen, Geulle, Vijlen, Zwolle, Arnhem, de duinen van Noord-Holland en uit de Achterhoek. De soort heeft een voorkeur voor open plekken en open bospaden in bosgebieden, maar komt ook voor in de duinen (met uitzondering van de Wadden) en zelfs in tuinen. De waardplanten zijn, naast naamgever sering, ook gewone vlier, wilde kamperfoelie, gewone es en liguster. Deze planten komend zeer wijd verbreid voor en het is een raadsel waarom de seringenvlinder zo zeldzaam is.
Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting