rosse vleermuizen in boom (zwart/wit)

Unieke beelden van vleermuizen in holle boom

Zoogdiervereniging
7-JUL-2009 - Vleermuizen die in bomen wonen, leiden een bijzonder verborgen bestaan, ver buiten het bereik van mensen. En meestal zijn de geluiden die ze maken voor ons blote oor niet hoorbaar. Maar juist nu kunt u ze de boom uit horen piepen.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op dinsdag 7 juli 2009

Vleermuizen die in bomen wonen, leiden een bijzonder verborgen bestaan, ver buiten het bereik van mensen. En meestal zijn de geluiden die ze maken voor ons blote oor niet hoorbaar. Maar juist nu kunt u ze de boom uit horen piepen.

Boombewonende vleermuizen leiden over het algemeen een bijzonder verborgen bestaan. Ze wonen in zomer en soms ook in de winter hoog in de bomen in holten en nauwe scheuren, ver buiten het bereik van mensen. In de avondschemering vliegen ze uit om de hele nacht in het bos, boven weilanden, plassen en moerassen op insecten te jagen.

Daarbij maken ze flink wat geluid zodat ze zich aan de hand van de echo's kunnen oriënteren. Deze geluiden liggen boven onze gehoorgrens en zijn daarom niet of nauwelijks hoorbaar. In de ochtend, voor de zon opkomt keren ze weer terug naar hun boomholte, waar ze soms met meer dan honderd dieren tegelijk in verblijven. Overdag slapen ze en merk je in een bos eigenlijk niets van de aanwezigheid van zoveel vleermuizen.

In de vroege zomer (half juni tot half juli) maakt echter bijna iedereen een kans om ook overdag en in de vroeg avond vleermuizen in bomen te horen. In het bijzonder de kraamkolonies van rosse vleermuizen (Nyctalus noctula).

In deze periode zijn de vrouwtjes en hun jongen overdag vaak wakker om te zogen. En hoe warmer het weer, hoe onrustiger de vrouwtjes en hun jongen en hoe meer er in de verblijfplaats onderling gekibbeld wordt. Deze (sociale) geluiden zijn voor de meeste mensen goed hoorbaar als luid gepiep en korte hoge trillers. Vooral aan het begin van de avond zijn deze geluiden goed hoorbaar.

Wie eens overdag rosse vleermuizen wil horen, kan het best voor half juli gaan luisteren in oude loofbossen en landgoederen aan de rand van waterrijke gebieden. Daar staan vaak de oude beuken en eiken waar rosse vleermuizen graag in wonen, soms wel met meer dan honderd dieren in één spechtengat.

Bekijk ook het filmpje van ZoogdierTV met de in de boomholte zichtbare rosse vleermuizen. Het gepiep is daarin ook goed te horen.

Tekst: Erik Korsten, Zoogdiervereniging
Foto: Rollin Verlinde, www.vildaphoto.net
Filmpje: Zoogdiervereniging