Natuurberichten

Uitgever: EIS Kenniscentrum Insecten

EIS Kenniscentrum Insecten brengt de Nederlandse insecten en andere ongewervelden in kaart.

Pagina 13 van 41 - 410 Resultaten

Insecten zoeken op een groen dak (Dakakker)

In het jaar 2021 stond bij de JNM het thema ‘Nieuwe Natuur’ centraal. De jeugdvereniging voor natuurstudie bestaat dit jaar 75 jaar en organiseert bijna elk weekend activiteiten in vrijwel alle Nederlandse natuurgebieden. In 2021..


Lees verder 15 november 2021   3 jaar oud
Koningin van de aardhommel-groep op wilg

De katjes van knotwilgen vormen een essentiële voedingsbron voor hommelkoninginnen en andere insecten die in het vroege voorjaar op zoek zijn naar nectar en stuifmeel. Door wilgenlanen niet in hun geheel te knotten, kunnen we..


Lees verder 10 november 2021   3 jaar oud

In 2020 is het natuurgebied ‘De Heide’ bij Bennekom aangewezen als het eerste mierenreservaat van Nederland. Er is daar een hoge dichtheid en diversiteit aan mierensoorten. Nu is onderzocht of De Heide óók een goed leefgebied is..


Lees verder 8 november 2021   3 jaar oud
Dode wisent op de Maashorst

Op 2 september 2020 werd het natuurgebied De Maashorst bezocht om onderzoek te doen naar de keverfauna van twee overleden wisenten. Het onderzoek leverde maar liefst 71 soorten kevers op, waaronder één soort kortschildkever die..


Lees verder 3 november 2021   3 jaar oud
De schietmot Limnephilus marmoratus

De diversiteit aan watergebonden insecten, en daarmee de natuurkwaliteit van het oppervlaktewater van de onderzochte delen in Nederland, is de afgelopen drie decennia toegenomen. Het aantal insecten dat gebaat is bij een goede..


Lees verder 18 oktober 2021   3 jaar oud
Omslag van de veldgids voor vliegen met drie voetkussentjes

De meeste vliegen en muggen hebben aan elke voet (tars) twee kussentjes om te hechten aan de omgeving. Acht families, die volgens de laatste inzichten ook evolutionair nauw verwant zijn (Homeodactyla), hebben drie voetkussentjes...


Lees verder 20 september 2021   3 jaar oud
Muurzesoog

De winnaar is de kruisspin, gevolgd door de grote trilspin en de gewone huisspin; dat is de uitslag van de Spinnentelling 2021. Er zijn gemiddeld per tuin meer kruisspinnen geteld dan in de afgelopen droge zomers. Deze achtpoter..


Lees verder 19 september 2021   3 jaar oud
slakkendoders

Slakkendoders zijn fraaie vliegen, die vooral in moerassige gebieden voorkomen. De meeste soorten parasiteren op waterslakken, maar sommige zijn gespecialiseerd in landslakken. De nieuwste Entomologische Tabel presenteert een..


Lees verder 13 september 2021   3 jaar oud
Automatische insectencamera

Ook dit jaar worden weer insecten waargenomen en geteld met de automatische DIOPSIS-camera’s. Meer dan honderd camera’s nemen gedurende twee maanden insecten waar. Het cameraproject DIOPSIS gaat haar derde jaar in. Hiermee wordt..


Lees verder 7 september 2021   3 jaar oud
Zakspin, Clubiona spec.

Op zaterdag 11 en zondag 12 september 2021 vindt de jaarlijkse Nationale Spinnentelling plaats, dit jaar voor de negende keer. Net als de afgelopen jaren kan iedereen dat weekend in zijn huis en tuin op zoek naar zoveel mogelijk..


Lees verder 4 september 2021   3 jaar oud

Archief