Insecten digitaal onder de aandacht via online thema-avonden
EIS Kenniscentrum InsectenDe jaarlijkse EIS-dag wordt in 2022 vervangen door drie digitale thema-avonden, die hieronder worden toegelicht. Deelname is gratis, maar je moet je wel even aanmelden via deze pagina.
Insecten onder de loep (25 januari 2022, 19:00-21:00 uur)
Na een korte inleiding over het werk van EIS geeft Daan Drukker een overzicht van middelen die beschikbaar zijn om zelf insecten op naam te brengen: van ObsIdentify tot Soortzoekers en veldgidsen. Linde Slikboer laat zien dat op dijken een unieke gemeenschap van insecten leeft. Matthijs Courbois vertelt over het project 'Met zijn allen, plantengallen', een citizen science project waarbij we buiten op zoek gaan naar plantengallen.
Alle insecten tellen mee (1 februari 2022, 19:00-21:00 uur)
Betere methoden om insecten te tellen zijn hard nodig, gezien de recente constateringen dat de insectenstand enorm is afgenomen de afgelopen decennia. Met alle gevolgen voor ecosystemen van dien. Op deze avond wordt toelichting gegeven op de automatische insectencamera’s (DIOPSIS) als nieuwe methode om insecten te onderzoeken. Ontwikkelaars, onderzoekers en deelnemers vertellen over deze methode.
Zelf aan de slag voor insecten (3 februari 2022, 19:00-21:00 uur)
Tijdens de laatste avond leer je wat je zelf kunt doen voor of met insecten. IVN Natuureducatie stelt twee projecten voor: 'De Vriendelijke tuin' en 'Onder het maaiveld'. Aglaia Bouma brengt orde aan in de enorme hoeveelheid insecten die je kunt tegenkomen in je eigen omgeving. Jochem Kühnen vertelt over zijn bijzondere tuin bij Nijmegen waar hij inmiddels 1800 soorten dieren, planten en schimmels heeft aangetroffen. Hij geeft tips over hoe je al die kleine beestjes kunt vinden en hoe je de biodiversiteit in je tuin kunt bevorderen.
Tekst: Linde Slikboer, EIS Kenniscentrum Insecten
Foto's: Menno Reemer (leadfoto: klokjesdikpoot); Jinze Noordijk; Daan Drukker