Natuurberichten

Uitgever: Hortus botanicus Leiden

Pagina 11 van 18 - 179 Resultaten

Prikneus

Mede door het zachte winterweer bloeien er al veel planten. Andere planten houden zich koest en maken zich op voor de zomer, zo ook de prikneus. Ga, naast de winterbloeiers, eens op zoek naar de prikneus haar wollige rozet. Ze..


Lees verder 22 januari 2023   1 jaar oud
Lepisma saccharina

Insecten zijn koudbloedige dieren en daarom zul je er in de winter maar weinig zien op stoepplanten. Binnen is het warm en daar kun je ze wel vinden. Het zilvervisje is één van die insecten die in huizen leeft als kostganger: ze..


Lees verder 15 januari 2023   1 jaar oud
Slijmige kleikorst

Het Stoepplantjesonderzoek richt zich op planten die tussen de straatstenen en stoeptegels kunnen groeien. Verrassend genoeg is ook óp de stenen zelf nog het nodige leven mogelijk. Zo vormen vele bizarre korstmossen met even..


Lees verder 8 januari 2023   1 jaar oud
Schijnaardbei

Nog tot en met 3 januari 2023 kunt u meedoen met de Eindejaars Plantenjacht van Floron. Klein kruiskruid, paarse dovenetel en vogelmuur gingen bij het schrijven van dit stukje nog op kop. Maar met wat geluk komt u ook nog een..


Lees verder 1 januari 2023   1 jaar oud
Hoge fijnstraal

Veertig jaar geleden was de Hoge fijnstraal nog onbekend in Nederland. De Canadese fijnstraal is hier al een aantal eeuwen. Nu komt de Hoge fijnstraal in de stad plaatselijk meer voor dan de Canadese. Kunt u de Hoge fijnstraal al..


Lees verder 24 december 2022   1 jaar oud
Vliermos (Cryphaea heteromalla)

De Hortus botanicus Leiden boft maar weer dat hij in de zeventiger jaren vanwege gebrek aan fondsen niet naar een plek buiten de stad is verhuisd, en nu nog steeds in hartje Leiden ligt. Zo kunnen we deelnemen aan een fantastisch..


Lees verder 18 december 2022   1 jaar oud
Droogbloem als tredplant

De eerste bleekgele droogbloem die ik ooit bewust zag, groeide in Middelburg. Dat was een jaar of drie geleden. Die plant was niet meer dan een rozetje, maar de naam 'droogbloem' kwam meteen bij me bovendrijven. Obstidentify dacht..


Lees verder 11 december 2022   1 jaar oud
Chrysoperla carnea_

Het wordt winter en niet alleen mensen proberen zich te beschermen tegen de kou. Ook dieren doen dat, elk op hun eigen manier. Soms zoeken soorten voor hun overleven in het koude seizoen een beetje steun bij ons. Zoals het..


Lees verder 4 december 2022   1 jaar oud
Kruipertje, foto uit de Zakgids Stoepplanten

Vorige week presenteerde masterstudent biologie Nathalie Winkster in de Leidse Hortus haar scriptieonderzoek naar de invloed van de omgeving op stoepplanten. Zij keek naar de 104 soorten uit de Zakgids Stoepplanten. Het kruipertje..


Lees verder 26 november 2022   1 jaar oud
Kalkrozijnenmos

Stadsnatuur staat steeds meer in de belangstelling. Afgelopen week nam de gemeente Leiden zelfs een motie aan om stoepplanten meer te ontzien. Hulde! Tussen straatstenen en stoeptegels groeit van alles, en verrassend genoeg is ook..


Lees verder 20 november 2022   2 jaar oud

Archief