Natuurberichten

Dossier: Hooikoorts

Als hooikoortspatiënten in contact komen met het pollen of stuifmeel van diverse plantensoorten waar men gevoelig voor is dan kunnen zich hooikoortsklachten ontwikkelen. Gras, berk, els, hazelaar, weegbree en bijvoet zijn de belangrijkste hooikoortsplanten van Nederland. Het moment waarop hooikoortsklachten zich voordoen hangt af van het pollen waar men gevoelig voor is en van de weersomstandigheden. De volgorde van bloei is meestal hazelaar, els, berk, gras, weegbree en bijvoet. Door klimaatverandering zien we de laatste jaren regelmatig in december de eerste hazelaars in bloei komen. Op Nature Today verschijnen regelmatig natuurberichten over hooikoorts.

Pagina 4 van 15 - 142 Resultaten

Hazelaar in bloei in Ede 16 december 2020

De eerste hazelaars staan nu al in bloei. Door de aanhoudend zeer hoge temperaturen zullen komende week steeds meer struiken in bloei komen. Mensen die gevoelig zijn voor de hazelaar moeten de komende weken dus rekening houden met..


Lees verder 17 december 2020   3 jaar oud
Sierkers Bennekom herfst 2020

De start van de herfstkleuring kwam dit jaar laat op gang door het uitblijven van lage minimumtemperaturen. Enkele koude nachten halverwege oktober zorgden echter voor een versnelling van de bladverkleuring. Daarna ging het snel,..


Lees verder 29 november 2020   3 jaar oud
Ambrosia bloei bloem Ede achtertuin 5-9-2020

Het reguliere hooikoortsseizoen is bijna voorbij. De grassen zijn grotendeels uitgebloeid en ook de bloeiperiode van bijvoet komt ten einde. Toch duurt het hooikoortsseizoen op sommige plaatsen nog voort door de bloei van..


Lees verder 6 september 2020   4 jaar oud
Alsemambrosia leadfoto

Hoewel de hooikoortsplant Alsemambrosia nog steeds lijkt toe te nemen, heeft het tegenoffensief van de afgelopen tien jaar ook resultaat gehad. Een steeds groter deel van de gemelde waarnemingen leidt tot bestrijdingsacties...


Lees verder 5 augustus 2020   4 jaar oud
Bijvoetplanten voor schutting

Het graspollenseizoen is alweer op zijn retour, maar het hooikoortsseizoen is daarmee niet voorbij. Wat veel hooikoortspatiënten zich niet realiseren, is dat midden in de zomer bijvoetpollen flink wat hooikoortsklachten kan..


Lees verder 21 juli 2020   4 jaar oud
Bloeiend gras aan een slootkant Woudenberg

Deze week begint de piekperiode van het graspollenseizoen. Ruim twee miljoen Nederlanders met een graspollenallergie zullen ernstige hooikoortsklachten ondervinden. Door de droogte is een vroege piek mogelijk voorkomen. De droogte..


Lees verder 26 mei 2020   4 jaar oud
Kropaar volle bloei

De kans op hooikoortsklachten neemt komende weken toe doordat grassen tot bloei komen. Gras verspreidt zeer sterk allergeen pollen en veroorzaakt bij ruim twee miljoen Nederlanders klachten. Door droog en zonnig weer met een..


Lees verder 20 april 2020   4 jaar oud
Bloei berk

Door het aanhoudende zachte weer zal de komende dagen al pollen van es en berk in de lucht komen. Mensen die daar gevoelig voor zijn, kunnen hooikoortsklachten krijgen. Dit kan onnodige ongerustheid veroorzaken, omdat men denkt..


Lees verder 16 maart 2020   4 jaar oud
Els bloei

Door het aanhoudende zeer zachte weer begint het hoofdseizoen van de elzenpollen al zeer vroeg dit jaar. Tijdens droge dagen moet de komende twee weken rekening gehouden worden met hoge pollenconcentraties en hooikoortsklachten. ..


Lees verder 8 februari 2020   4 jaar oud
20191219 Els bloei

Door het zeer zachte decemberweer komen de eerste hazelaars en elzen nu al in bloei. Omdat het voorlopig zacht blijft, moeten mensen die gevoelig zijn voor pollen van deze soorten rekening houden met hooikoortsklachten. Dat melden..


Lees verder 21 december 2019   4 jaar oud

Archief