Natuurberichten
Dossier: Bermen
De lengte van alle wegen in Nederland bedraagt ruim 140 duizend kilometer. Dat betekent dat ín Nederland ruim 250 duizend kilometer aan bermen voorkomt. In die bermen komen veel planten- en diersoorten voor. Goed bermbeheer is dus belangrijk voor de biodiversiteit in Nederland. Hieronder alle natuurberichten die over bermen gaan.Pagina 4 van 23 - 228 Resultaten
De Nederlandse natuur staat onder druk en haar kwaliteit vermindert, ook in de stad en agrarisch gebied. Daardoor nemen steeds meer soorten in aantal af en verdwijnen er soorten. Voor het veenweidegebied in de Alblasserwaard en de..
Onderzoek naar de verspreiding van Jakobskruiskruid in Nederland laat zien dat de soort sinds 1975 op bijna twee keer zoveel plekken voorkomt. Onder specifieke omstandigheden kan Jakobskruiskruid massaal voorkomen. Dit heeft..
Perzikkruid is een pionierplant. Daar waar de mens de grond omwoelt en kaal maakt komt hij voor. De bloemkleur en de bladeren lijken op perziken. Perzikkruid is lastig te onderscheiden van sommige andere duizendknopen. Vogels eten..
De Vogelkersheksenbezem is een schimmelsoort die je alleen in het voorjaar kan tegenkomen. De afgelopen dagen is deze soort verspreid over Nederland veel waargenomen. Als je een zoekbeeld hebt, kan het makkelijk zijn om ze te..
Ineens zie je in de stroken gras langs de stoep, in de berm en naast de snelweg de goudgele kuipjes van de boterbloem. Boterbloemen zijn er in allerlei soorten en maten. Allemaal zijn ze licht giftig. Bekijk deze gouden..
De gemiddelde temperatuur in Nederland stijgt en we krijgen vaker te maken met hittegolven. Welke effecten heeft dit op onze gezondheid en welke rol speelt onze leefomgeving hierbij? In samenwerking met Naturalis starten..
'Een meesterwerk', zo noemde hoogleraar Menno Schilthuizen van Universiteit Leiden en Naturalis het boek ‘Duinen en mensen - Voorne’ bij de boekpresentatie in Oostvoorne dit voorjaar. "Het ziet er niet alleen prachtig uit, je..
MaaiMeiNiet is een publiekscampagne om in mei gazons niet te maaien en zo biodiversiteit te stimuleren. Een sympathieke en goedbedoelde actie, die meer kleur in eentonige groene gazons kan brengen. Maar als vervolgens in juni de..
Het Gewoon donsvoetje is een soort die je vrijwel het hele jaar rond kan tegenkomen. De afgelopen dagen vonden we ook het Zemelig donsvoetje met een opvallend groot aantal exemplaren. Het Zemelig donsvoetje komt ook algemeen..
In het vroege voorjaar vliegen de inzaaiacties je om de oren. Meer bloemen voor onze bijen! Heel goed bedoeld en superfijn dat zoveel mensen zich willen inzetten voor de Nederlandse biodiversiteit. Maar het inzaaien van bloemen in..