Natuurberichten
Dossier: Exoten
Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.Pagina 56 van 72 - 712 Resultaten

De prachtige Roze sparrenhoutzwam, een paddenstoel bekend van noordelijke en alpiene gebieden, is opgedoken op een paaltje in het centrum van Eindhoven. Waarschijnlijk is dit paaltje gemaakt van een geïnfecteerde boom uit..

Het Leverbloempje, een soort die oorspronkelijk voorkomt in loof- en naaldbossen op kalkrijke bodem in het Noordelijk halfrond (zowel Azië, Noord-Amerika als Europa) is voor België een ingeburgerde exoot. Leverbloempje werd..

Afgelopen winter is gebleken dat sommige exotische rivierkreeften ondergronds overwinteren in zelf gegraven holen. Het was al een tijd een raadsel hoe deze kreeften (waarvan sommige afkomstig uit verre zuidelijke streken) in..

Ceders zijn populaire exotische tuinbomen. De Cedergrondbekerzwam, een paddenstoel die afhankelijk is van deze bomen, wordt steeds vaker in Nederland gevonden. In 1995 was hij nog maar van vier vindplaatsen in ons land bekend; nu..

De vondst van een opvallend uitziende borstelworm is recent gepubliceerd in het internationale tijdschrift Lauterbornia. Het blijkt te gaan om een exoot uit Noord-Amerika: Limnodrilus tortilipenis, een soort die nieuw is voor..

In 2012 is de Aziatische fruitvlieg op diverse locaties in Nederland aangetroffen. Deze fruitvlieg is zeer schadelijk omdat hij allerlei soorten fruit en bessen aan kan tasten als ze gaaf of zelfs nog onrijp zijn. Ze kunnen in..

Nu er schot komt in de bestrijding van invasieve exoten, neemt ook de controverse over hun 'schadelijkheid' toe. Een recente studie toonde aan dat in het Bodenmeer, waar het barst van de invasieve exoten, de aantallen..

In verschillende delen van West-Europa leven forse populaties halsbandparkieten. Het gaat om nakomelingen van ontsnapte kooivogels die zich in stedelijk gebied soms verrassend goed weten te handhaven. Hun broedprestaties zijn..

Diamanten zijn Amsterdam niet vreemd. Zo is er de 33,74 karaats Amsterdam-diamant, het Diamantmuseum en de Diamantbuurt. Sinds 22 december kan deze lijst worden uitgebreid met de diamantsteur, een exotische vissoort die slechts..
Op nieuwjaarsdag is in Culemborg binnenshuis een micro nachtvlinder aangetroffen. Het bleek te gaan om een exoot met de fraaie naam egaal kijkgaatje. Deze micro nachtvlinder hoort niet in ons land thuis, maar komt mee met..