Natuurberichten
Dossier: Exoten
Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.Pagina 50 van 72 - 711 Resultaten
Volgens de literatuur is de kogelvis nog nooit eerder in het Noordzeegebied gevonden. Medewerkers van Ecomare wisten dan ook niet wat ze zagen toen zij afgelopen dinsdag tijdens een wandeling op het strand een vers dood exemplaar..

In fruitvliegvallen in bosranden werden dit jaar 10 keer meer schadelijke suzuki-fruitvliegen aangetroffen in vergelijking met 2013 en 100 keer meer dan in 2012. Naast bekende aantastingen in kersen, pruimen, rode bessen,..

De afgelopen jaren doken er met regelmaat niet-inheemse schroeforchissoorten op in Nederland. In 2014 werden twee nieuwe schroeforchissoorten in Nederland ontdekt. Hoe plausibel zijn deze vondsten nu eigenlijk? En vormen zij een..

Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje dat ooit in Europa is geïntroduceerd als biologische verdelger van bladluizen, heeft zich ontpopt tot een agressieveling die de inheemse lieveheersbeestjes verdringt. In haar..

In 2007 werd er een opvallende nieuwe wants gesignaleerd in Nederland: de van oorsprong Noord- en Midden-Amerikaanse bladpootwants. Het diertje is gemakkelijk te herkennen, dus veel mensen konden bijdragen aan een..
Deze zomer ontdekte Willemien Troelstra een voor haar onbekend grasje in Hendrik-Ido-Ambacht. Bij nadere bestudering blijkt het te gaan om Klitgras, een eenjarig gras dat slechts enkele keren eerder in Nederland is opgedoken,..
Gedurende de zomer trekken er vele honderdduizenden Nederlanders naar zuidelijker streken. In Frankrijk en Spanje zoeken ze zon en warmte. Maar er komen ook zuiderlingen richting Nederland, zoals oleanderpijlstaart (die dit jaar..
Opvallend geboortenieuws van Natuurmonumenten uit Duin en Kruidberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Deze zomer heeft een paartje grauwe klauwieren gebroed in open duingebied in een meidoorn en een paartje bijeneters heeft..

De wolkbreuken van de laatste tijd hebben behoorlijk huisgehouden in ons land. Toch duurde het nog vrij lang voordat het effect daarvan te merken was op de paddenstoelen. Vooral in lanen worden momenteel grote aantallen boleten..
Luidruchtige parkieten die zomaar ineens aan je vetbol hangen. Iedereen in de Randstad kent ze wel: halsbandparkieten. Deze exotische vogels hebben de gewoonte om ’s avonds naar hun gezamenlijke slaapplaats te vliegen. Sovon..