Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 47 van 70 - 697 Resultaten

Jonge larven van de iepenzigzagbladwesp veroorzaken dit kenmerkend vraatpatroon uitsluitend op iep

Begin 2014 werd bekend dat de iepenzigzagbladwesp in ons land voorkwam. Het gaat om een soort die oorspronkelijk uit het oosten van Azië afkomstig is en pas sinds kort in Europa leeft. Omdat deze bladwesp mogelijk schade kan..


Lees verder 15 mei 2015   9 jaar oud
Kleine bijenkastkever

Alsof de bijenhouders in Nederland nog niet genoeg voor hun kiezen hebben gehad, wacht hun een nieuwe bedreiging in de vorm van twee exotische plagen van honingbijen. In Frankrijk en sinds vorig jaar ook Duitsland, rukt de..


Lees verder 7 mei 2015   9 jaar oud

Vlinderstruik (Buddleja) is een bekende vlinderlokker. Als deze bloeit met zijn grote paarse of witte bloempluimen dan komen er veel vlinders op af om nectar te drinken. Maar sommigen zien vlinderstruik als een bedreiging voor..


Lees verder 23 april 2015   9 jaar oud
De kop van een larve van de Japanse dansmug, aangetroffen in de haven van Harlingen.

De Japanse dansmug wordt sinds 1963 in de Noordwest-Europese kustwateren aangetroffen. Dit insect, dat oorspronkelijk uit het gebied van Japan en Hawaii komt is een onopvallende maar zeker ook interessante nieuwkomer op onze kust...


Lees verder 29 maart 2015   9 jaar oud
De verspreiding van de Chileense zakpijp gaat zeer langzaam

De eerste waarnemingen van de Chileense zakpijp in de Nederlandse kustwateren zijn uit het voorjaar van 2008. Deze exoot werd toen al massaal aangetroffen op de pontons in de jachthaven van Burgsluis, Oosterschelde. In de zomer..


Lees verder 1 maart 2015   9 jaar oud
Chinees muntjak

Op 1 februari is de positieflijst voor zoogdieren van kracht geworden. In deze lijst staan 51 soorten genoemd die als huisdier gehouden mogen worden. Dat zijn naast de gebruikelijke hond, kat, konijn en cavia met name..


Lees verder 3 februari 2015   9 jaar oud
Lilakorrelige plooiparasolzwam

Potplanten in een huiskamer kunnen gezelschap krijgen van paddenstoelen die je vrijwel nooit buiten in de Nederlandse natuur zult aantreffen. De namen van de in Nederland aangetroffen potpaddenstoelen staan keurig genoteerd in de..


Lees verder 8 januari 2015   9 jaar oud

De Nederlandse winter kleurt roze! Deze winter verblijven er maar liefst twee Roze Spreeuwen in ons land en dat komt zelden voor. Allebei hebben ze een tuin opgezocht waar goed gevoerd wordt. En wat blijkt: deze twee exoten zijn..


Lees verder 7 januari 2015   9 jaar oud

Al vanaf 12 november bevindt zich een Afrikaanse woestijngrasmus in Polder Gnephoek bij Alphen aan den Rijn. Dit is niet alleen de eerste waarneming van deze zangvogelsoort voor Nederland, maar ook voor heel het noorden van..


Lees verder 27 november 2014   9 jaar oud
Lepomis gibbosus. Zonnebaars
Foto: Tino Strauss, GNU-FD licentie

De zonnebaars is de afgelopen decennia sterk toegenomen in aantal en verspreiding. Deze roofzuchtige uitheemse vis richt grote schade aan onder populaties van amfibieën en ongewervelden. Natuurbeheerders zitten met de handen in..


Lees verder 25 november 2014   9 jaar oud

Archief