Natuurberichten
Dossier: Exoten
Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.Pagina 44 van 70 - 697 Resultaten
Oesterzwammen kent iedereen wel van de supermarkt. Naast champignons worden er in toenemende mate oesterzwammen te koop aangeboden. Meestal gaat het om Gewone oesterzwammen maar niet altijd. Na de Gekweekte champignon staat de..
Op 19 februari 2016 is een goudjakhals waargenomen op de Veluwe. Het betreft de eerste waarneming van deze diersoort in Nederland. De waarneming is gedaan met behulp van een cameraval. Op verzoek van de terreinbeheerder wordt de..
De uit Azië afkomstige Druipzakpijp komt als invasieve exoot sinds 1991 in onze kustwateren voor. Bij strenge winters sterven de kolonies grotendeels af, waardoor het aantal beperkt kan blijven. Bij milde winters, zoals de..
Van februari tot november dit jaar wordt geïnventariseerd waar in Noordoost-Nederland de wasbeerhond voorkomt en wordt onderzoek gedaan naar hun terreingebruik, voortplanting, verspreiding, voedsel en ziekten en parasieten. Vindt..
Medio jaren ’90 is in Eelde (Drenthe) een onbekend aantal Russische rattenslangen losgelaten. Vandaag de dag komt de soort nog steeds in Eelde voor, en er zijn diverse meldingen van buiten Eelde. De populatie lijkt zich te..
Recent is in Arnhem de zeer zeldzame Muurnavel ontdekt. Deze plant komt oorspronkelijk niet in Nederland voor, maar verwildert waarschijnlijk vanuit tuinen en kan zich dankzij de zachte en vochtige winters van de laatste jaren..
In de omgeving van Weert zijn omstreeks 1998 een aantal Pallas’ eekhoorns ontsnapt. In de jaren erna is een populatie ontstaan van enkele honderden dieren. De Pallas’ eekhoorn is echter een exotische diersoort, oorspronkelijk..
Er worden in Nederlandse en Vlaamse bos- en natuurgebieden steeds meer nieuwe soorten varens aangetroffen. Veel van deze nieuwe soorten en cultivars kwamen vroeger alleen aangeplant in tuinen voor. Het is aannemelijk dat tuinen de..
Stofluizen zijn door hun geringe formaat (kleiner dan 5 millimeter) nog maar weinig bestudeerd. De laatste jaren neemt de aandacht voor deze fascinerende insecten toe, maar het is nog niet helemaal duidelijk welke soorten er..
Het eerste exemplaar van de Japanse zeepissebed Ianiropsis serricaudis is al in 2000 door Marco Faasse in onze kustwateren aangetroffen. Het heeft echter tot 2015 geduurd voor we met zekerheid wisten dat het deze soort betreft...