Natuurberichten
Dossier: Exoten
Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.Pagina 44 van 72 - 711 Resultaten

Cassytha pubescens, een parasitaire klimplant die ook bekend staat als 'duivelstouw', blijkt hét redmiddel bij uitstek om er Europese invasieve exoten als Brem, Braam en Gaspeldoorn tegen te houden. Kan de Australische ervaring..

In 2015 werd bij genetisch onderzoek ontdekt dat er in Nederland naast de kleine modderkruiper ook hybride kleine modderkruipers voorkomen. Inmiddels is het onderzoek naar de verspreiding, herkomst en herkenning van deze..

In de grote steden in West-Nederland is de Halsbandparkiet een normale verschijning geworden. Een nieuwe studie van het Europese onderzoeksnetwerk Parrotnet, waaraan ook Sovon meedoet, laat zien dat de soort ook aan een opmars..

Afgelopen week bereikten twee jonge jongens het nieuws nadat zij brandwonden hadden opgelopen na contact met een Reuzenberenklauw. Deze invasieve exoot komt in vrijwel heel Nederland voor, en daar blijft het waarschijnlijk niet..

Hoe kom je te weten of klimaatverandering echt effect heeft op de aantallen van een diersoort? Als het gedrag, uiterlijk of gewicht van dieren erdoor verandert, wil dat nog niet zeggen dat de soort toe- of afneemt...

Op 18 mei deden duikers op duikstek de Bergse diepsluis in de Oosterschelde een opmerkelijke waarneming. Tussen de gebruikelijke zwarte grondeltjes en dikkopjes troffen ze een vreemd visje aan. Het viel direct op door de..

In Wageningen is een grote kolonie aangetroffen van het mediterraan draaigatje, een soort die nog niet eerder in ons land was gezien. De mier is daar erg succesvol, heeft invloed op andere soorten en veroorzaakt overlast bij..

De Amerikaanse vogelkers, een invasieve boomsoort die het milieu veel schade berokkent, wordt steeds dieper opgenomen in het Nederlandse ecosysteem. Onderzoekers van Naturalis publiceren deze week in PeerJ dat veel inheemse..

Vele exotische planten en dieren worden jaarlijks in Nederland geïntroduceerd. Slechts een klein deel hiervan weet te overleven en nog een kleiner deel blijkt invasief te zijn. Invasieve soorten leiden tot overlast en verlies aan..

In onze wateren, zoet, zout en brak, worden steeds meer exotische schelpdieren aangetroffen. Toch zijn de recente waarnemingen van drie exotische schelpdieren in het Goese Meer opmerkelijk te noemen. Hoe hebben deze dieren dit..